Nieuws
Speelfilm over bombardement Bezuidenhout
De Haagse acteur en scenarioschrijver Dirk Gunther Mohr (42) wil een film maken over het rampzalige bombardement op de wijk Bezuidenhout in 1945. Om de productie mogelijk te maken is hij een crowdfundingsactie gestart. 

Gunther Mohr heeft een filmscript geschreven over een Haagse verzetsgroep in aanloop naar het bombardement door de gealllieerden. Het verhaal start met wijkbewoner Johan Zuiderwijk (Gunther Mohr) die met zijn gezin in Bezuidenhout woont. Als de oorlog uitzichtloos lijkt, besluit hij samen met enkele vrienden een verzetsgroep op te zetten. De groep ontdekt dat Duitsers in het Haagse Bos V2-raketten hebben geplaatst, die gericht staan op Londen. Door de Britten te waarschuwen, proberen ze niet alleen Londen te redden, maar ook de bevrijding in Nederland dichterbij te brengen. Maar wanneer de Britten het Haagse Bos willen bombarderen, zorgt een samenloop van fatale omstandigheden ervoor, dat Bezuidenhout voor een groot deel wordt verwoest. 

“Het bombardement door de Britse geallieerden op de Haagse wijk Bezuidenhout was een van de meest dodelijke bombardementen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland”, zegt Gunther Mohr. “Een groot deel van de wijk ging in vlammen op en honderden mensen kwamen om het leven. Het drama was enorm. Toch is deze gebeurtenis bij veel mensen niet bekend. Met deze film willen we ervoor zorgen dat deze ramp nooit vergeten wordt. “De film is bovendien bedoeld als eerbetoon aan alle slachtoffers en hun nabestaanden.”

Omdat een film maken over de Tweede Wereldoorlog duur is, heeft Gunther Mohr een actie opgezet op het crowdfundingplatform Voordekunst.nl. “Het geld dat wordt ingezameld is onder meer voor de cast en crew, studio en techniek, kleding en huur van locaties.” Er is minimaal 35.000 euro nodig om te kunnen starten met de opnames. Daarnaast wordt geld ingezameld via filmfondsen en zijn gesprekken gestart met een distributeur.

Mensen die een donatie doen krijgen er een leuke tegenprestatie voor terug, zoals een figuratierol in de film, naamsvermelding in de aftiteling, een meet & greet met de filmcrew, kaarten voor de première of gesigneerde posters. De crowdfunding loopt tot 4 mei. Ook  bedrijven worden van harte opgeroepen om een bijdrage te leveren. 

Bedoeling is in juli te gaan starten met filmen. Dat zal deels in de studio zijn en deels in de wijk. Uiteindelijk moet de film in het voorjaar van 2025 in de bioscoop te zien zijn. “Volgend jaar is het 80 jaar geleden dat het bombardement plaatsvond en vieren we 80 jaar vrijheid. “Wat is er mooier dan op dat moment de film in première te laten gaan?”

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter