Nieuws
Therapie met een VR-bril in HMC Endometriosecentrum

Het HMC Endometriosecentrum start met een therapieprogramma via Virtual Reality (VR). Zo helpen ze vrouwen met endometriose die ondanks behandeling met medicijnen of een operatie nog steeds belemmerd worden door pijn. Patiënten zetten een VR-bril op en volgen therapie, gericht op het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Moniek van der Zanden, gynaecoloog in het HMC Endometriosecentrum: “Veel vrouwen met endometriose hebben langdurig pijn ervaren. Hun zenuwstelsel is gewend geraakt aan deze pijn en daarom kunnen er pijnsignalen blijven bestaan. Ook als het onderliggende probleem is behandeld. Het lijkt een beetje op fantoompijn. Deze pijn heeft veel invloed op hun leven. Met dit programma is het mogelijk om het brein te trainen om minder pijn te ervaren en daardoor meer in balans te komen, zonder bijwerkingen of risico’s.”

Het programma duurt ongeveer zes weken en bestaat uit een aantal trainingen met de VR-bril. “Patiënten maken via de bril als het ware een ontdekkingsreis door hun lichaam,” vertelt Moniek van der Zanden. “Als een vrouw de VR-bril opzet, ziet ze hoe het zenuwstelsel eruit ziet en welke weg pijnsignalen afleggen. Het idee is dat ze begint op de plek waar ze pijn voelt. In de virtuele wereld zijn de pijnpunten zichtbaar in de vorm van kleine rode bolletjes. Die bolletjes moet ze beschieten om als het ware de pijnprikkels uit te schakelen, het lijkt best een beetje op een  computerspel.”

De therapie bestaat uit verschillende ‘levels’. Zo is er een level in een ander deel van het zenuwstelsel waarin de patiënt een mindfulness oefening doet. Het therapieprogramma eindigt in de hersenen, waar ze een oefening moet doen die ook wordt gebruikt bij traumaverwerking. Allemaal met de insteek dat vrouwen straks minder heftig reageren op pijn. Moniek: “Met een aantal technieken train je je brein om anders om te gaan met pijnsignalen. Ook zijn er naast de VR-sessies, gesprekken waarbij we aandacht besteden aan pijnpsychologie. Vrouwen leren hoe pijn werkt en hoe ze ermee kunnen omgaan. Ze doen thuis in een werkboek ook oefeningen en werken toe naar een herstel om weer normaal te functioneren.” Meer weten? Bekijk de pagina over het HMC Endometriosecentrum.

 

Site footer

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter