Nieuws
Grootse plannen Huygens Hofwijck

De gemeente moet haar subsidie aan museum Huygens Hofwijck ‘normaliseren’. Dat wil zeggen, een bedrag van ongeveer 400.000 euro per jaar verstrekken. Dan kan het museum groeien (tot 8 vaste krachten en 130 vrijwilligers), aantrekkelijke tentoonstellingen maken en meer bezoekers trekken. Dat staat in een brief van de nieuwe directeur Tim Zeedijk aan de gemeenteraad.

In 2023 ontving het museum 383.000 euro subsidie; 64 procent van alle inkomsten. In 2028 zou die subsidie 458.000 euro moeten zijn; dan 50 procent van alle inkomsten. Dat blijkt uit de meerjarenbegroting die Zeedijk eveneens aan de gemeenteraad heeft gezonden.

In de meerjarenbegroting stijgt het aantal bezoekers van 12.000 in 2023 naar 32.000 in 2028. De inkomsten door bezoekers stijgen daardoor van 95.000 euro naar 268.000; de opbrengsten van verkopen in de winkel nemen toe van 10.000 naar 60.000 euro. De omzet als geheel loopt op van 211.000 naar 452.000 euro.

Zeedijk heeft een nieuwe missie voor het museum geformuleerd: ‘Twee historische locaties in het centrum van Voorburg (Huygens Hofwijck zelf en het voormalige museum Swaensteyn, red.) zijn de bestemming van een gevarieerd – regionaal, nationaal en zelfs internationaal – museumpubliek, dat op een ontspannende en inspirerende manier geniet van een veelzijdig en kwalitatief hoogwaardig cultureel aanbod aan tentoonstellingen en evenementen’.

Als nieuw motto geldt: geschiedenis, kunst & wetenschap. ‘Constantijn en Christiaan Huygens zijn de 17de -eeuwse naamgevers van het museum. Zij waren geleerden, wetenschappers en kunstenaars. Wij kijken naar het verleden en leren daarvan, bewonderen kunst en laten ons erdoor verleiden. Wij zijn nieuwsgierig naar wetenschappelijke feiten, nieuwe ontdekkingen en innovatie’.

De directeur geeft aan dat einde deze maand één huisstijl en één website het licht zien voor Huygens Hofwijck en Swaensteyn, nu aangeduid als Notarishuis. Er komen ook nieuwe vlaggen.

Wat het tentoonstellingsprogramma betreft meldt Zeedijk de opening aan (op 26 april) van ‘Aan tafel met prinses Marianne’ in het Notarishuis. Tegelijkertijd gaat daar ook de nieuwe presentatie Forum Hadriani open met een mini-tentoonstelling rondom Gemmen aan der Limes, een samenwerking met het Limes-verband. Later dit jaar, voor de kerstvakantie, opent ‘Aan tafel met de Romeinen’, weer in het Notarishuis. In Hofwijck wordt deze zomer heringericht. Er komt een nieuwe Christiaan-zolder en een nieuwe vaste presentatie op de eerste verdieping.

In het Notarishuis wordt vanaf mei gewerkt aan een collectie-inventarisatie, nodig om tot een goede overdracht op de Vereniging Hofwijck te komen. Zeedijk kondigt verder een intensivering van schoolbezoek en rondleidingen aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter