Nieuws
Messenverbod is er

Het is voortaan verboden in de openbare ruimte of in openbare gebouwen binnen de gemeente zonder duidelijk en legitiem doel een ‘gebruiksmes’ bij zich te hebben. De gemeenteraad heeft daartoe besloten. Tegen waren coalitiepartij D66 alsmede de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. Bij ‘gebruiksmessen’ gaat het om messen die niet al volgens de Wet wapens en munitie verboden zijn om bij zich te hebben.

Het messenverbod wordt opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening (APV). Het valt niet onder het strafrecht doch onder het bestuursrecht. Iemand die met een gebruiksmes wordt betrapt krijgt een brief van de burgemeester. Op grond daarvan wordt betrokkene ook uitgenodigd voor een gesprek. Dat is gericht op een gedragsverandering bij betrokkene. Er wordt dan ook zorg en hulp aangeboden.

De politie rapporteerde vorig jaar 12 gevallen waarbij mensen met een gebruiksmes bij zich werden ‘betrapt’. Dat is volgens de burgemeester het topje van de ijsberg. Feitelijk ligt het aantal gevallen minstens drie maal zo hoog.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter