Nieuws
Ziekenhuizen bundelen krachten voor beste zorg voor vaatpatiënten

Om de kwaliteit van zorg voor vaatpatiënten in de regio verder te verbeteren, gaan Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) nu ook samenwerken met het Reinier de Graaf Gasthuis (RdGG). Door de samenwerking in het Universitair Vaatcentrum (UVC) West wordt de kennis en kunde van de drie ziekenhuizen op het gebied van vaatchirurgie beter benut.

In HMC Antoniushove tekenden de bestuursvoorzitters Ingrid Wolf (HMC), Martin Schalij (LUMC) en Carina Hilders (RdGG) woensdag een intentieverklaring over de voorgenomen samenwerking. Het streven is om dit jaar een definitieve samenwerkingsovereenkomst te sluiten.

HMC en LUMC werken sinds 2020 al samen in het Universitair Vaatcentrum (UVC) Leiden | Den Haag. Zij behandelen op beide locaties hoogcomplexe zorg, zoals een behandeling of operatie aan de halsslagader of aorta. Ook de onderwijstaken en wetenschappelijke onderzoeken worden gezamenlijk opgepakt.

Reinier de Graaf Gasthuis uit Delft sluit zich nu bij het UVC aan onder de noemer van UVC West. De regionale samenwerking in het vaatchirurgische netwerk past goed bij de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA), waarbij ziekenhuizen hebben afgesproken om de krachten te bundelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren en in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden.

Vaatchirurg Abby Schepers van LUMC: “Door de samenwerking binnen het UVC zijn wij in staat om aan de groeiende zorgvraag te voldoen en tegemoet te komen aan de verwachtingen die het IZA met zich meebrengt. Door de solide basis berustend op vertrouwen, is het ook een goede basis voor verdere samenwerking met de andere ziekenhuizen in de regio op het gebied van vaatzorg.”

De samenwerking betekent dat de specialisten van de drie ziekenhuizen werken volgens een gezamenlijke visie op vaatchirurgie. In de praktijk kunnen medisch specialisten daardoor makkelijker overleggen, of dat patiënten die gespecialiseerde zorg nodig hebben en indien nodig, makkelijker naar elkaar worden doorverwezen. De vaatchirurgen van het UVC werken vanaf drie locaties in Den Haag, Leiden en Delft. Om de beste zorg te bieden en de meeste patiënten te kunnen helpen, kan het voorkomen dat patiënten op de ene locatie hun zorg starten en op een andere locatie worden geopereerd. In dat geval gaat de behandelend arts als vertrouwd gezicht met de patiënt mee. RdGG–vaatchirurg Wolter Hoffmann: “We stemmen de zorg goed af op de wensen en behoeften van de patiënt. De patiënt staat centraal en de patiënt houdt dus altijd de regie”.

Op de foto V.l.n.r. Abby Schepers en Marin Schalij (LUMC), Wolter Hoffmann en Carina Hilders (RdGG) en Daniël Eefting en Ingrid Wolf (HMC). (Foto HMC/Amber Oomen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter