Activiteiten
Den Haag Herdenkt op 4 mei in de Grote Kerk

Voorafgaand aan de twee minuten stilte op zaterdag 4 mei, vindt er in de Grote Kerk van Den Haag een speciale openbare herdenkingsbijeenkomst plaats. Met persoonlijke verhalen van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, bijdragen en voordrachten van Haagse scholieren, muziek van het Oeral Kozakkenkoor en het Oekraïns Orkest Uzory en een verbindend vredesritueel. De openbare herdenkingsbijeenkomst vindt voor de vierde keer plaats.

Voorafgaand aan de herdenkingsbijeenkomst organiseert Dialoog in Den Haag van 15:00 tot 17:00 uur een dialoog rondom het thema ‘Insluipende uitsluiting’. De Tweede Wereldoorlog kenmerkte zich door vooropgezette grootschalige, stapsgewijze en systematische uitsluiting van bevolkingsgroepen, ingegeven door ideologie en racisme. Tijdens de dialoog gaan aanwezigen in kleine groepen het gesprek met elkaar aan, waarbij verhalen en ervaringen rondom het thema worden gedeeld.

Wendy Meijer, initiatiefneemster van Dialoog in Den Haag: “Wij vinden het belangrijk dat we oog hebben voor het systematisch uitsluiten van groepen, toen én nu. Uitsluiting is helaas nog altijd aan de orde van de dag. Door het gesprek met elkaar aan te gaan en ervaringen te delen, leren we van het verleden en staan we sterker in het heden. In maart is er ter voorbereiding op 4 mei een dialoogbijeenkomst georganiseerd met tweeëntwintig leerlingen van het Segbroek College, die in gesprek gingen met ouderen die zelf de oorlog hebben meegemaakt of van nabij de gevolgen van de oorlog hebben meegemaakt. Naar aanleiding van deze dialogen is er een korte film gemaakt en presenteerden de jongeren kunstwerken rondom het thema. Zowel de korte film als de kunstwerken zijn te zien tijdens de 4 mei-herdenking in de Grote Kerk.”

Programma: Welkomstwoord door burgemeester Jan van Zanen; Muziek van het Oeral Kozakkenkoor en het Oekraïns Orkest Uzory; Interview met Hanneke Gelderblom; Lezing door John Dunkelgrün, auteur van het boek ‘Waarheen moet ik gaan’; Voordracht gedicht door een scholier van het Sorghvliet Gynnasium; Muzikale voordracht op piano door een scholier van het Segbroek College; Vredesritueel. Het programma van Den Haag Herdenkt start om 18:00 uur en duurt tot 19:00 uur. De deuren openen om 17:30 uur. Na de herdenkingsbijeenkomst worden alle bezoekers uitgenodigd voor een gezamenlijke wandeling naar het Carnegieplein, waar de kranslegging en de twee minuten stilte plaatsvinden.

Aanmelden voor de dialoog en de herdenkingsbijeenkomst kan via de website  of door een mail te sturen naar kantoor@grote-kerk.nl

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter