Nieuws
Nu ook mazelen in de regio Haaglanden

Bij een kind in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is nu als eerste in de regio Haaglanden mazelen geconstateerd. De GGD Haaglanden maakt zich zorgen vanwege de lage vaccinatiegraad in de regio Haaglanden.

De laatste uitbraak van mazelen in Nederland was in 2013. Toen was de vaccinatiegraad BMR onder 2-jarigen in de regio nog ruim boven de 95%, tien jaar later is deze gedaald tot ruim onder de 90%. Landelijk wordt als stelregel aangehouden dat voor mazelen een vaccinatiegraad van 95% nodig is om uitbraken te voorkomen.

Een lage vaccinatiegraad geeft een hoog risico op grote uitbraken. Sommige gebieden lopen meer risico. Zo is in Den Haag slechts 85,7% van de 2-jarigen gevaccineerd voor mazelen en op wijkniveau is de situatie nog dreigender. Er zijn wijken waar minder dan 75% van de 2-jarigen beschermd zijn tegen mazelen.

Op dit moment voert de GGD Haaglanden een bron- en contactonderzoek uit rond het eerste patiëntje met mazelen. Vooralsnog zijn er geen andere gevallen vastgesteld in de omgeving. Het kan twee tot drie weken duren voordat er duidelijkheid is over eventuele verdere verspreiding. GGD Haaglanden roept inwoners op om kinderen te laten vaccineren als dit nog niet het geval is.

Wilt u weten wat u kunt doen als u denkt dat u of uw kind mazelen heeft? Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over mazelen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter