Nieuws
Boek: Visuele ode aan Leidschendam-Voorburg

Ap de Heus is een gelukkig mens. Hij vertelt: ” Ik was uitgenodigd door de bekende tekenaar-kunstenares  Bianca Berndsen om naar haar studio LEFF  te komen. Daar kreeg ik tot mijn verrassing een  boek uitgereikt, met haar mooie  tekeningen  over Voorburg, Leidschendam, Stompwijk. Ik ben er heel blij mee bent want dit is een uniek boek dat straks niet meer te
verkrijgen is”.

Bianca Berndsen (1974) ging na de middelbare school in Voorburg, Ruimtelijke vormgeving studeren in Utrecht. Zij startte haar carrière in de reclamewereld en werkte daarna ook als adviseur en projectmanager binnen corporate en overheid. In 2018 won zij bij een NRC-illustratieprijsvraag de eerste prijs met haar visuele dagboek van een reis naar Italië. Zij ontving
de prijs uit handen van illustrator en kunstenaar Siegfried Woldhek. Dit succes was aanleiding voor de start van haar bedrijf studio LEFF. Bij studio LEFF tekent Bianca als (zakelijk) tekenaar voor overheids-, corporate- en onderwijsorganisaties. In 2022 rondde Bianca in Engeland haar master Master in Illustration af.

Met live tekenen tijdens vergaderingen en evenementen, praatplaten tekenen en animaties maken, publiceerde zij drie boeken: De Nationale Teken Challenge (2019), Tekenen bij gesprekken (2020 Doe Ut Lekker Selluf) en Meneertje spanning (2021 PTSS uitleg aan kinderen). Met het programma Leren met LEFF leert zij leerkrachten hoe zij zelf ten behoeve van het leerproces tekenen kunnen inzetten in de klas.

Sinds 2018 reist Bianca Europa rond als Urban Sketcher waarbij zij op locatie met inkt en waterverf haar observaties vastlegt. Dit geeft haar de unieke mogelijkheid om reizen anders te ervaren dan alleen als toerist. Alhoewel haar hart ligt bij reizend tekenen, blijft zij plezier houden in het visueel vertalen van zakelijke teksten en taal van de overheid en het onderwijs.

Bianca werkt hiernaast als vrijwilliger voor Stichting tekenen voor Kinderen in het HMC Westeinde Ziekenhuis waarbij zij alles tekent waar de jonge patiënt om vraagt.

Na de masterstudie ontstond de wens voor een visuele ode aan haar woon- en werkplaats Leidschendam-Voorburg. Met een opa uit Stompwijk, een moeder uit Leidschendam en zelf wonend eerst in Leidschendam en nu meer dan 20 jaar in Voorburg, voelt zij zich met alle drie de dorpskernen van de gemeente verbonden. Bianca verbaasde zich altijd over de onderlinge verschillen in sfeer en drukte van deze drie kernen en vertelt graag over de diverse pareltjes die deze drie dorpskernen rijk zijn. Het is tenslotte één gemeente.

Dit boek (2024 ALLEEN IN Leidschendam-Voorburg) is het resultaat: een visueel dagboek van het NÚ als tegenhanger van alle historische boeken die deze gemeente reeds rijk is. Door contrasten te omarmen in materialen (potlood, inkt, aquarelverf, gouache) creëren de illustraties een unieke kijk op plekken die ook huidige bewoners niet altijd zullen (her) kennen. Ook het contrast in lay-out met illustraties van de prachtige gebouwen en straatjes in combinatie met tekst
en illustraties van of eten/drinken/portretten, maakt dat de lezer een positief beeld krijgt van hoe bijzonder deze gemeente is. Door de vaak persoonlijke teksten en weetjes vanuit de belevingswereld van Bianca zelf, krijgt de lezer een uniek dagboekgevoel.

Dit boek is mede mogelijk gemaakt door de promotiecampagne “Laat je verassen” van Leidschendam-Voorburg en wordt oa gebruikt als relatiegeschenk van de gemeente.
Deze limited edition is in beperkte oplage vanaf nu te koop via : www.studioleff.com

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter