Nieuws
Gemeenteraadsleden planten kroostuintjes bij Raadhuis

Zaterdag 4 mei worden er om 10.00 uur 3 kroostuintjes geplant door gemeenteraadsleden uit Leidschendam-Voorburg op een mooie locatie tegenover het Raadhuis (Raadhuisplein 1, Leidschendam). De mini-tuintjes worden aangeboden door enkele deelnemers aan de pre-pilot kroostuintjes en dienen als inspiratie voor verdere vergroening van de gemeente en markering van de aftrap van de pre-pilot.

Afgelopen jaar zijn in de gemeente op verschillende plaatsen overbodige stoeptegels verwijderd en zijn mooie plantvakken aangelegd, een positieve ontwikkeling. Een andere manier om versteende locaties te vergroenen zou kunnen zijn door kroostegels te gebruiken. Kroostegels zijn geen beloopbare tegels maar kleine biologische tuintjes van 30×30 cm, gemaakt van eendenkroos gemengd met mycorrhiza schimmels en speciale zadenmixen. Ze kunnen een tegel vervangen en leveren snel een biodiverse en bloemrijk resultaat op. Deze kroostuintjes zijn een prachtige ecologische toepassing van het veelvoorkomende eendenkroos in veel gemeenten.

Tien inwoners van Leidschendam-Voorburg hebben zich aangemeld om op eigen kosten de kroostegel van Flip the City te plaatsen in hun eigen tuin of oprit, om zo ervaring op te doen. Ook kinderopvangorganisatie Vlietkinderen neemt deel aan deze proef. In het najaar van 2024 zullen de ervaringen van de deelnemers aan de gemeente worden gepresenteerd. Deze pre-pilot vormt een van de 15 Green Challenges van de Stichting Duurzaam.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter