Nieuws
Vorig jaar 12,5% meer fietsendiefstallen in Zuid-Holland

In 2023 werden er in Zuid-Holland 18.745 fietsendiefstallen gemeld. Dit aantal ligt 12,5% hoger dan het jaar ervoor en zelfs 22,6% hoger dan pre-coronajaar 2019.  Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Het aantal fietsendiefstallen is binnen Zuid-Holland het sterkst toegenomen in Zoeterwoude. Hier was vorig jaar een ruime verdrievoudiging van fietsendiefstallen: 250% meer dan in 2022.  In Leidschendam/Voorburg werden 405 diefstallen gemeld.

Vooral in Rotterdam sloegen criminelen vorig jaar vaak hun slag (4.755 fietsendiefstallen). De gemeente is zelfs goed voor een kwart van alle fietsendiefstallen in de provincie. Andere Zuid-Hollandse gemeenten met veel diefstallen zijn Den Haag (4.450) en Delft (1.185).

“Het aantal fietsdiefstallen ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. Bij elektrische fietsen is het wel verplicht om bij de politie de diefstal te melden als je aanspraak wilt maken op een vergoeding van de verzekering. Het aantal elektrische fietsen is toegenomen en dit kan ook een deel van de stijging van de aangiftes verklaren”, aldus Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer.

Fietsendieven zijn allang niet alleen meer in de grote gemeenten actief. In Zuid-Holland werd vorig jaar namelijk in elke gemeente wel een fiets gestolen. Wel kan de kans op een gestolen tweewieler sterk verschillen per gemeente.

Van alle Zuid-Hollandse gemeenten met meer dan 25 fietsendiefstallen in 2023 gaat het naar verhouding het vaakst mis in Delft. Hier zijn in een jaar tijd 19,6 fietsendiefstallen gemeld per 1.000 huishoudens. Dit aantal ligt een stuk hoger dan het provinciale gemiddelde van 10,5.

Wil je meer informatie lezen over het onderzoek? Kijk dan op de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/woonverzekering/info/onderzoek/fietsendiefstal-2023

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter