Nieuws
Geen extra subsidie Huygens Festival

B&W willen geen extra subsidie geven aan het Huygens Festival: het vierdaagse festival met klassieke- en wereldmuziek, dans en poëzie in Voorburg. De directie had om 38.000 euro subsidie gevraagd, gelijk aan het bedrag dat men in 2023 mocht ontvangen. B&W houden het bij 13.000 euro blijvende subsidie per jaar.

De directie van het Huygens Festival stelt in stukken aan B&W dat het ‘twijfelachtig’ is of men het festival met de lagere subsidie neer kan zetten nu kosten stijgen en er onzekerheid is over de financiële bijdragen van fondsen. Het festival van dit jaar (18-22 september) kent een begroting van 103.500 euro.

Inmiddels is al besloten dit jaar geen gratis optredens meer binnen het festival te organiseren. Ook wordt gewerkt aan een actie crowd funding. Eigen vermogen om extra kosten dan wel tegenvallende opbrengsten op te vangen heeft het festival niet. 2023 werd afgesloten met een tekort van 11.585 euro. Voor dit jaar is dat tekort op 21.500 euro berekend.

Het Huygens Festival bestaat sinds 2007. Dit jaar zal gewerkt worden met vier locaties: Oude Kerk, Franse Kerk, Huygens Hofwijck en het voormalige museum Swaensteyn. In de Voorhof (naast de Oude Kerk) komt een Huygens Festival Café.

De directie noemt het festival van 2023 geslaagd. Alleen de communicatie rond de uitreiking van de Cultuurprijs verdiende niet de schoonheidsprijs. Dit jaar wil de directie de Cultuurprijs gaan uitreiken bij Huygens Festival Amuse op 23 mei.

Naar aanleiding van ideeën die de Hongaarse ambassadeur bij de directie van het festival heeft ingebracht stelt de directie B&W voor internationaler te gaan. Dat kan door de ambassadeurs van alle deelnemende landen uit te nodigen – eventueel gekoppeld aan een speciaal concert – en het land dat op het moment waarop het festival plaats vindt voorzitter is van de EU, een podium te geven.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter