Nieuws
Stadsbeheer tipt: Smeerwortel nu in bloei
Vandaag weer een bijdrage van Stadsbeheer: ‘In veel bermen, langs sloten en op dijken kun je nu de gewone smeerwortel (Symphytum officinale) zien bloeien. Deze plant is te herkennen aan de witte, paarse of roze bloemen die in trosjes bij elkaar hangen. Het zijn best flinke planten, die hoog boven het gras en de andere kruidachtigen uit kunnen steken. De bladeren en stengels voelen ruw aan.
De bloemen worden druk bezocht door grotere insecten als langtongige hommels die de nectar onderuit de bloemen kunnen halen. Dit lukt lang niet alle insecten. Maar de kleinere insecten zoals bijen, of korttongige hommels hebben een trucje. Vaak boren ze onderin de kroonbuis een gat, zodat ze toch de nectar kunnen stelen. Dit noemen we “inbraak” en deze geboorde gaatjes vallen vaak op door hun bruine rand.
Gewone smeerwortel wordt al sinds de oudheid gebruikt als geneeskrachtige plant. Met name de wortels zouden werken tegen allerlei problemen, zoals kneuzingen, zwellingen en zelfs botbreuken. Het lijkt een waar wondermiddel…..
Daarnaast beschikt de gewone smeerwortel niet alleen over diverse medicinale werkingen, het blad is ook nog eens zeer mineraalrijk en kan hiermee dienen als meststof voor andere planten. Ver zoeken hoef je niet, want deze plant is gewoon overal in onze gemeente te vinden! Kijk eens of je deze opvallende plant in de buurt kunt herkennen’.
Alle reacties:

4

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter