Nieuws
Wandelen met Marian Turkesteen: Ingepakte boom

‘In deze tijd van het jaar kun je ‘ingepakte’ struiken tegenkomen. Larven van de spinselmot -spinselmotrupsen- eten de bladeren op en spinnen gemeenschappelijke webben, die een hele struik kunnen bedekken. Als je het spinsel van dichtbij bekijkt, zie je er tientallen tot honderden rupsen in zitten.

Op zaterdag 18 mei maakte ik deze foto, waarop dit goed te zien is. Dit is nabij de Margrietflat in Voorburg. Spinselmotten worden ook wel stippelmotten genoemd, omdat deze witte nachtvlinders vol zitten met zwarte stippeltjes. De rupsen hebben eveneens zwarte stippels. Het spinsel heeft een duidelijke functie. Het beschermt ze tegen vijanden zoals koolmezen en sluipwespen; het is namelijk ongelooflijk sterk is.

Ook maken ze van het spinsel een cocon. Daarbinnen ondergaan ze een spectaculaire gedaanteverwisseling. Na een paar weken komt er een sierlijke vlinder uit. Die zoekt een partner; ze paren en leggen heel veel eitjes. Hierdoor is de kans groot dat dezelfde struik het jaar erna wéér ingepakt wordt.
De vlinders hebben een duidelijke voorkeur voor bepaalde soorten bomen of struiken, waarin ze hun eitjes leggen. De struik van de foto is een wilde kardinaalsmuts, inderdaad een van hun lievelingsplanten. Gelukkig zal een gezonde boom of struik niet sterven ten gevolge van de kaalvraat of het vele spinsel; hij zal zichzelf herstellen en nieuwe bladeren aanmaken’. (foto Marian Turkesteen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter