Nieuws
Wandelen met Marian Turkesteen: De Zwanen

‘Moeder zwaan is een echte Voorburgse. Ze is 10 jaar geleden in onze gemeente geboren en, toen ze 5 maanden oud was, van een metalen ring voorzien door vrijwilligers van Knobbelzwanen Ringgroep Haaglanden. De ring heeft een uniek nummer, waardoor de zwaan herkend kan worden.
Al jaren broedt ze in Voorburg. Met haar eerste partner was het Sijtwendepark haar vaste plaats. Nadat deze partner overleden was (dat weten we, omdat deze zwaan ook geringd was en helaas dood teruggevonden is), heeft ze sinds enkele jaren een nieuwe partner én een nieuwe broedplek. Op deze plek maakte ik deze foto. Dit jaar heeft ze 8 eieren gelegd, waarvan er op 9 mei 6 uitgekomen zijn. De andere eieren liggen nog gewoon op het nest. De jonge zwaantjes, ook wel pulletjes genoemd, zijn nu 2 weken oud en kunnen vanaf de eerste dag al voor hun eigen voedsel zorgen. Ik vind het nog steeds een aandoenlijk tafereel de fluffy mini’s rond te zien zwemmen of, zoals op de foto, met z’n allen gezellig bij elkaar te zien zitten.
Als ze groot genoeg zijn, zullen de zwanenringers ze hopelijk ook van een ring kunnen voorzien’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter