Nieuws
Wandelen met Marian Turkesteen: Witte waterlelies

In elk jaargetijde wandel ik graag door het Sijtwendepark; elk seizoen heeft namelijk zijn charme. Zo zijn er in deze tijd van het jaar veel prachtige witte waterlelies te zien. Deze waterplanten bloeien uitbundig in het deel van het park dat aan de kant van de Veurselaan ligt. De grote groepen groene bladeren vormen een fraai geheel met de begroeiing van de oevers van de waterpartij. Eind mei maakte ik er enkele mooie foto’s. Als ik tijdens mijn wandeling zie hoe jonge meerkoetjes koddig over de grote, drijvende bladeren lopen, kan ik een glimlach niet onderdrukken.
De bladeren van de witte waterlelie РNymphaea alba Рzijn min of meer rond en hebben een hartvormige voet. De bladsteel is rond en heeft grote luchtkanalen die lucht naar de wortelstok geleiden. Witte waterlelies hebben geurige, geel met witte bloemen met een doorsnede van 10-20 cm die op het wateroppervlak drijven. De meeste waterlelies bloeien tussen mei en september.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter