Nieuws
Oppositie wil door gaan met opvang asielzoekers

B&W moeten doorgaan met de voorbereidingen om 438 asielzoekers op te vangen, conform de Spreidingswet. Dat stellen ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en SP. De vier oppositiepartijen hebben verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer gevraagd of zij dat ook doet. Indien de wethouder geen bevredigend antwoord geeft willen de vier partijen een debat in de gemeenteraad.

De vier reageren op het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB waarin staat dat de Spreidingswet die de verdeling van asielzoekers over de gemeenten regelt, ingetrokken wordt. De wet verplicht Leidschendam-Voorburg nu tot de opvang van 438 asielzoekers voor 1 juli 2025. Totdat de wet formeel is ingetrokken, geldt die echter nog. ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en SP willen daarom dat B&W conform die wet blijven werken.

Wethouder Bremer heeft eerder laten weten dat de gemeente geen opvangmogelijkheden meer heeft. In regionaal verband wordt nu bekeken of er andere opties zijn om de 438 plekken te realiseren. Lukt dat niet dan kan het kabinet volgens de Spreidingswet de gemeente daartoe verplichten.

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben inmiddels aangekondigd te bezien of provinciale gronden tijdelijk gebruikt kunnen worden voor de opvang van asielzoekers. Waar die gronden liggen houdt de provincie nog geheim. Eerst wil het provinciaal bestuur de betreffende gemeenten gaan informeren. Zuid-Holland zou zo’n 20.000 opvangplekken moeten organiseren.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter