Mening
Franks column: Onverschillig

De zin in het PVV-verkiezingsprogramma ‘Stoppen met kunst- en cultuursubsidies’ vond ik bijzonder. Zou het Rijksmuseum dan haar deuren moeten sluiten? Is subsidie aan de plaatselijke harmonie of fanfare niet meer mogelijk? Gaan alle theaters dicht? Wordt de aankoop van een unieke Rembrandt niet meer mogelijk? Of sloeg deze zin alleen op Entartete Kunst? Kunst die niet past bij de denkbeelden van de aanhangers van de partij.

In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is de wens van de PVV om met kunst- en cultuursubsidies te stoppen gelukkig niet opgenomen. Net zoals de wens van de PVV om de vergoeding voor ministers, kamerleden e.d. met 20% te verminderen niet is terug te vinden. Onderhandelen betekent compromissen sluiten, zoals we bij de presentatie van het onderhandelingsakkoord hebben geleerd.

De schade voor kunst en cultuur bleef ‘beperkt’ tot een BTW-verhoging van 9% naar 21% voor kunstaankopen, boeken, kranten, kaartjes voor voorstellingen en concerten, maar met uitzondering van bioscoopkaartjes. Een kaartje voor ’Soldaat van Oranje, de musical’ gaat straks van 9 naar 21% BTW. Een bioscoopkaartje voor ’Soldaat van Oranje, de film’ blijft op 9% BTW.

Ik vermoed dat de coalitie in de gemeente Leidschendam-Voorburg hier schouderophalend en onverschillig kennis van heeft genomen. Wat moeten we immers met kunst en cultuur? Ga voor kunst en cultuur maar naar Den Haag. Dan kunnen we hier nog minder aan kunst en cultuur besteden dan we nu al doen.

Opvallend is overigens dat het lage BTW-tarief voor het bezoeken van sportwedstrijden niet wordt opgetrokken naar 21%. De rellen na wat voetbalwedstrijden in de afgelopen weken waren dus geen protest tegen een BTW-verhoging. Het is maar goed voor de sportliefhebbers dat de politie-inzet bij voetbalwedstrijden niet maatgevend is voor het BTW-tarief van een voetbalkaartje.

Terug naar kunst en cultuur. Op 4 mei sprak burgemeester Vroom bij de herdenking in Park Leeuwenbergh. De plek waar in mei 1940 tien militairen van de 13e Batterij Luchtdoelartillerie zijn gesneuveld. Hij droeg daarbij voor uit een gedicht van Eli Wiesel, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Let u vooral op de laatste vier regels:

Onverschilligheid

Ik heb altijd geloofd dat

het tegengestelde van liefde niet haat is,

maar onverschilligheid,

 

het tegengestelde van kunst niet lelijkheid,

maar onverschilligheid,

 

het tegengestelde van leven niet dood,

maar onverschilligheid jegens beide,

 

het tegengestelde van vrede niet oorlog,

maar onverschilligheid jegens beide.

 

Het tegengestelde van cultuur, schoonheid,

edelmoedigheid is onverschilligheid.

Dat is de vijand.

 

En daarom geloof ik

dat literatuur of kunst

of schrijven of onderwijzen

of werken voor de mensheid

maar één doel heeft:

vechten tegen de onverschilligheid.

 

Hier valt niets aan toe te voegen.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter