Nieuws
Stolperstein voor verzetsstrijdster Gerardina Margaretha Smits-Serverus

Ter herinnering aan verzetsstrijdster Gerardina Margaretha Smits-Serverus is deze week een stolperstein geplaatst in de stoep voor het huis waar zij in de Tweede Wereldoorlog woonde op de Waalhofflaan 8 in Voorburg.

Samen met haar man Amand Smits was zij actief in het verzet. Zij woonden vóór de oorlog al 14 jaar in de Waalhofflaan. Amand was met zijn zoon Bob actief betrokken bij de Nederlandse Unie, een politieke beweging die was opgericht om de NSB te bestrijden. Eind 1941 werd deze organisatie door de Duitse bezetter verboden. Gerardina deed ondergronds werk. Zij hielp in haar vrije tijd met haar 13-jarige dochter Angelica met name kinderen van Joodse afkomst onderduiken, eerst bij gezinnen in het Westland, later ook naar het buitenland.

Vanuit hun dagelijkse werk op de paspoortenafdeling van de gemeente Den Haag was het echtpaar Smits-Serverus in staat paspoorten van Joden te vervalsen door de verplichte J in het paspoort met speciale inkt weg te poetsen en zo te laten verdwijnen.

Begin december 1942 werden beide echtelieden vanwege deze verzetsactiviteiten door de Duitsers opgepakt en naar de gevangenis in Scheveningen (‘Oranjehotel’) afgevoerd. Een dag later werd Amand om onopgehelderde reden vrijgelaten. Gerardina bleek inmiddels weggevoerd, eerst naar een tussenstation in het Duitse Kleef, om vervolgens naar een concentratiekamp overgebracht te worden

Eind november 1943 kreeg Amand te horen dat zijn vrouw Gerardina op 8 november 1943 in Ravensbrück was overleden, zogenaamd aan een ziekte. Zij is 46 jaar geworden.

Dochter Angelica heeft als 15-jarige het verzetswerk van haar moeder voortgezet als koerierster voor de ondergrondse en gedurende de oorlogsjaren voor haar 5 jaar jongere broertje gezorgd. Het gemis van hun moeder was intens tot de laatste snik. Zij heeft de leeftijd van 94 jaar bereikt en is overleden op 9 oktober 2023.

De familie is al jaren op zoek naar mensen die met hun grootouders in contact zijn geweest en die zich hun oma, opa en/of moeder kunnen herinneren. Bent of kent u iemand? Dan kunt u contact opnemen via gm.van.gend@kpnmail.nl.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter