Nieuws
Stadsbeheer: Meerkoet is een goede bekende
Nieuws van Stadsbeheer: ‘Nog maar een paar weken geleden, aan het begin van de broedtijd, vochten ze elkaar de tent uit. Meerkoeten kunnen af en toe namelijk flink agressief uit de hoek komen om hun territorium te verdedigen. Meerkoeten dagen elkaar uit, vechten en rennen over het water om indringers weg te jagen. Dit allemaal voor het beste plekje om hun jongen groot te brengen. Een fascinerend gezicht en de moeite waard om dit eens rustig te aanschouwen. Inmiddels kunnen we in deze dagen, de volwassen vogels alweer hun eerste schattige pluizige kuikentjes van het jaar zien voeren. Ook leuk natuurlijk.
De Meerkoet (Fulica atra) is een zeer bekende en zeer talrijke broedvogel in Nederland, die vrijwel overal waar voedselrijk water voorhanden is, te zien is. Geschat wordt dat het hier in Nederland om 170.000 broedparen gaat. Samen met Polen en Hongarije is de broeddichtheid in Nederland de hoogste in Europa. In de winter verzamelen vogels zich soms in enorme groepen. In de vroege winter zien we Meerkoeten zoeken naar voedsel op waterplanten, later in de winter wordt er vaak voedsel gezocht op grasland. De meeste Nederlandse Meerkoeten blijven het hele jaar in ons land. De Nederlandse populatie wordt ’s winters aangevuld met vogels uit Noord- en Oost Europa. Ook in Leidschendam-Voorburg kan je het hele jaar rond, daar waar water is, de mooie Meerkoet tegenkomen’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter