Nieuws
Eén op de drie straten gaat open
Eén op de drie 3 straten zal open moeten in de komende jaren. Dat is het gevolg van de geplande werkzaamheden aan het stroomnet in Zuid-Holland. Als gevolg van netcongestie (net is overbelast) wordt er vanaf volgend jaar elk jaar €8 miljard geïnvesteerd om het net bij de tijd te brengen. Elektriciteitsleidingen worden dikker én slimmer. Maar: gemeenten, bedrijven en bewoners gaan wel merken dat er aan het net gewerkt wordt.
Waarom loopt het net vol? ,,Dat komt doordat de elektrificatie van woningen en bedrijven veel sneller is gegaan dan verwacht”, vertelt Maarten Bijl (regiodirecteur Zuid-Holland, Stedin). ,,De overstap van gas naar elektriciteit betekent dat er ineens veel meer gevraagd werd van het net. Dat komt omdat we sowieso meer elektriciteit gaan gebruiken. De oorlog in Oekraïne en de torenhoge gasprijzen zorgden dat deze ontwikkeling nog eens extra snel ging.”

De gevolgen van de netcongestie zijn niet mals. De verschillende netbeheerders in de provincie Zuid-Holland doen er alles aan dat ‘kleinverbruikers’ (huishoudens) ook in de toekomst aangesloten kunnen worden op het elektriciteitsnet. Voor ‘grootverbruikers’ (bedrijven, maar ook instellingen als scholen en zwembaden) ligt dat anders: die hebben vaak nu al met wachttijden te maken voordat ze kunnen worden aangesloten.

Hoe nu verder? Allereerst moet ‘de schop in de grond’. Oscar Tessensohn (adviseur public affairs, TenneT): ,,Als gezamenlijke netbeheerders gaan we jaarlijks landelijk 8 miljard euro per jaar investeren. Er moeten duizenden kilometers kabels aangelegd worden en een enorme hoeveelheid elektriciteitsstations gebouwd worden die veel ruimte vragen. Dit gaat nog jaren duren en hiervoor is intensieve samenwerking met provincie en gemeenten essentieel.”

In de tussentijd kunnen flexibele oplossingen uitkomst bieden. Zo kan met zogeheten ‘peak shaving’ de pieken uit het elektriciteitsverbruik worden weggenomen. Netbeheerders kunnen contracten afsluiten met grote afnemers om tijdelijk meer of minder elektriciteit af te nemen. Zo kunnen de pieken worden afgevlakt. Een andere oplossing is de energiehub, een lokale samenwerking tussen gebruikers en producenten van energie.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter