Mening
Blog: Verkiezingsuitslag

De lokale uitslag van de verkiezing voor het Europees parlement (EP) ligt voor. De PVV is de grote winnaar met 14,8 procent van de stemmen. Vijf jaar terug haalde de partij bij dezelfde stembusgang nog 3,5 procent. Omgerekend naar lokale politieke verhoudingen is de PVV-aanhang goed voor vijf zetels in de gemeenteraad.

Toegegeven, tot nu toe doet de partij van Geert Wilders niet mee aan de gemeenteraadsverkiezing Leidschendam-Voorburg. Maar stel dat men dat in maart 2026 wel zou doen, dan zou het resultaat nu geboekt daarop neer komen.

De gemeenteraad bestaat nu uit 35 leden: 8 VVD, 8 GBLV, 5 D66, 5 GroenLinks, 4 CDA, 3 PvdA, 1 SP, 1 ChristenUnie. Als de PVV er vijf claimt, bij wie gaan die daar dan af? De uitslag van de EP-verkiezing geeft daarvoor enige aanwijzingen.

Zo is daar de VVD. Die scoorde nu 18 procent van de stemmen; het laagste percentage in de afgelopen vijf jaar. De liberalen haalden bij de EP-verkiezing in 2019 nog 22,1 procent. Bij de gemeenteraadsverkiezing in maart 2022 was dat 22,4 procent en bij de verkiezing voor de Tweede Kamer eind vorig jaar 21,6 procent.

GroenLinks/PvdA staan ook op verlies. Nu 21,3 procent. Dat is 6 procent minder dan in 2019 en 1,2 procent minder dan bij de gemeenteraadsverkiezing van 2022. Het CDA levert ook in. Nu 8,3 procent. In 2019 was dat 9,8 procent, bij de gemeenteraadsverkiezing van nu twee jaar geleden 10 procent.

Nog twee kandidaat ‘inleveraars’: ChristenUnie en SP. Beiden zagen hun lokale aanhang ten opzichte van maart 2022 sterk dalen. ChristenUnie van 3,8 naar 1,5 procent; SP van 4,8 naar 1,7 procent.

Natuurlijk, bij elke verkiezing spelen weer andere belangen en factoren een rol. Maar al mijmerend lijkt het het meest aannemelijk dat de PVV stemmen zal weg gaan halen bij een aantal van de genoemde partijen, zo niet bij allemaal, als men in 2026 lokaal aantreedt. Het zou het lokale politieke landschap ingrijpend wijzigen. Zeker als ook NSC en BBB besluiten deel te nemen aan de lokale stembusgang.

Eind 2025 moet het allemaal duidelijk zijn als de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezing maart 2026 moeten worden ingeleverd. Binnen de coalitie VVD/GBLV/D66 heeft de VVD nog dik een jaar om het imago op te poetsen; alle andere genoemde partijen moeten dat binnen de oppositie proberen te doen. Het worden interessante tijden voor de lokale politiek.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter