Nieuws
Computer stuurt carillon Oude Kerk

Dankzij een bijdrage van de gemeente is het carillon in de toren van de Oude Kerk in Voorburg voorzien van een nieuwe computer (Apollo III) waardoor er meer automatische melodieën ten gehore kunnen worden gebracht. Carillons zijn in de 16de eeuw in de Lage Landen ontstaan. In die tijd werden de technieken om nauwkeurig klokken te gieten en raderwerken te maken om de klokken in beweging te brengen sterk verbeterd waardoor ze als instrument bespeeld konden worden. Om stedelingen op de hoogte houden van de tijd werd dat elk uur met het juiste aantal slagen van een slagklok aangegeven. Om ervoor te zorgen dat iedereen gewaarschuwd werd om op tijd het aantal slagen te tellen was er een ‘voorslag’ van enkele kleine klokjes en deze ‘voorslag’ werd later uitgebreid tot beiaard, ook wel carillon genoemd.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter