Nieuws
Nieuwe elektrische bussen HTM

HTM heeft nieuwe elektrische bussen binnen. De vervoerder heeft er 102 besteld bij Daimler. ,,Met deze nieuwe bussen bieden wij niet alleen onze reizigers meer comfort, maar zeker ook onze buschauffeurs een prachtige mooie nieuwe werkplek. De bussen hebben een modern en fris interieur en zijn ook stiller. Het is een verrijking voor onze mooie stad Den Haag en de Haagse regio”, aldus HTM-baas Jaap Bierman.

De eerste elektrische bussen worden gebruikt om buschauffeurs op te leiden en om te testen, bijvoorbeeld hoeveel kilometers de bussen kunnen afleggen met de beschikbare batterijcapaciteit. Bierman: ,,Dit najaar verwachten we de eerste 12 meter eCitaro-bus fasegewijs in onze dienstregeling op te nemen, gevolgd door de 18 meter bussen aan het einde van dit jaar. Over ongeveer een jaar zijn we dan de eerste stadsvervoerder die volledig emissieloos openbaar vervoer aanbiedt.”

In de huidige aardgasbussen van HTM kunnen gebruikers van elektrische rolstoelen niet mee uit het oogpunt van veiligheid. Bierman: ,,Ik ben blij en trots te kunnen melden dat dit met de komst van de eCitaro tot de verleden tijd behoort. Dankzij een simpele constructie zijn gebruikers van ook elektrische rolstoelen dan van harte welkom. We hebben deze vastzetmogelijkheid uitgebreid getest met positief resultaat.” In verband met de komst van de gelede bussen van 18 meter moeten her en der een aantal halten worden aangepast. ,,We doen dat onder andere in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag. Zo zorgen we ervoor dat reizigers van bussen 23, 24, 25 en 26, waar de 18 meter bussen gaan rijden, gemakkelijk kunnen in- en uitstappen.”

Nieuw in deze elektrische bus zijn de aangebrachte usb-oplaadpunten en de zijspiegels zijn bijvoorbeeld vervangen door camera’s. Veel busreizigers hebben het gemak ontdekt van het in- en uitchecken met de betaalpas. Daarnaast kan met via de vernieuwde HTM app ook snel het gewenste kaartje aanschaffen. Een kaartje kopen bij de buschauffeur is straks dan ook niet meer mogelijk.

De busgarage aan de Telexstraat is volledig op de schop gegaan. Het terrein is opnieuw ingericht met laadpalen en andere voorzieningen die nodig zijn om de eCitaro’s op te kunnen laden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter