Nieuws
Geld en bestuur nodig

Drie nieuwe bestuursleden en ongeveer 30.000 euro per jaar; dat is er nodig om het Erfgoedpodium te kunnen laten doordraaien. Dat heeft de voorzitter van de werkgroep erfgoedpodium, Tilly Zwartepoorte, laten weten naar aanleiding van berichten bij Vlietnieuws over een peiling van de gemeente onder inwoners over erfgoed, en het opstellen van een gebiedsbiografie over erfgoed.

,,Het erfgoedpodium is nooit opgeheven. Toen museum Huygens Hofwijck na het vertrek van directeur Peter van der Ploeg het voorzitterschap en secretariaat af gaf (het was geen ‘kerntaak’ vond het bestuur), hebben een aantal mensen waaronder ik gezegd ‘dat kan niet’. Toen is er een werkgroep erfgoedpodium opgezet. Die bestaat uit drie mensen. We wilden het voor een jaar doen totdat er een oplossing was bedacht.’’

,,Na dat jaar gaf de wethouder aan, aan een Cultuurvisie te werken met erfgoed daar in. Toen zijn we gebleven. Dat traject loopt nu maar er zit weinig voortgang in. We zijn nu al anderhalf jaar bezig en de gemeente is weer niet bevallen van een oplossing. Ik word er kriegel van. We hebben nu tegen de wethouder gezegd ‘Wij stoppen’. Er is een blijvende oplossing nodig. Erfgoed is zo belangrijk. Het zijn de iconen van de gemeente. Er is meer aandacht en geld voor nodig. Wij doen het nu voor niets, maar dat kan in de toekomst niet zo blijven. Daar is ongeveer 30.000 euro voor nodig.’’

Het podium bestaat nu uit 19 organisaties. Men werkt onderling één op één samen. Daarnaast is het podium actief bij de jaarlijkse erfgoeddag en open monumentendag. ,,Het belangrijkste is dat we het belang van erfgoed beseffen en samenwerken om het te behouden en te laten zien aan inwoners en bezoekers van de gemeente’’, aldus Zwarepoorte.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter