Mening
Burgermans Beleven (11)

‘Als we moeten concluderen dat inwoners en bestuurders verschillende talen spreken, lijkt het tijd om goede tolken in te huren. Bij onze gemeente is inhuren vaste prik geworden, dus niets staat ons in de weg. Maar laten we eerst eens voorzichtig onderzoeken hoe dit in vredesnaam kon gebeuren. Ik probeer bescheiden te blijven en mijn ervaringen te vergelijken met die van mijn mede inwoners.

Opvallend genoeg lijken college en raadsleden, die toch uit ons midden komen, nauwelijks binding te hebben met de eigen inwoners. Zijn ze verhuisd naar een eiland vanwaar ze met een verrekijker naar het vasteland van hun gemeenschap kijken? Hebben ze hun kennis en kunde omgevormd tot een pot systeemdenken om zo het vasteland te controleren en uitsluitend te laten functioneren als een geoliede machine?

Ik reis daarom regelmatig naar dat eiland om te horen hoe ze dit aanpakken. En telkens schrik ik weer van de taal en gewoontes van die eilandbewoners (excuses voor de vergelijking, maar hij past wel). Die eilandbewoners zijn onderverdeeld in belangengroepen met hun eigen opvattingen over hoe de wereld eruit zou moeten zien. Als ze praten over belangrijke zaken die ons allen aangaan, valt het op hoe belangrijk het is om hun eigen belangen te verdedigen en zo puntig mogelijk te acteren.

Dat de luisterende inwoner vaak snel de weg kwijt raakt in de schermutselingen en zich vertwijfeld afvraagt: ‘Gaat dit nu over ons of over de belangen van de eilandbewoners?’, lijkt bijzaak. Ook valt op dat grotere belangengroepen meer en langer mogen praten dan kleinere. Dit stamt nog uit de tijd, denk ik, dat wie groot is, meer mag en meer tijd krijgt om te bewijzen dat ze het beter weten.

Als ik naar dit schouwspel kijk, vraag ik me vertwijfeld af wat hier gebeurt. Welke overtuigingen en drijfveren zorgen ervoor dat samenwerken met de inwoners een woord zonder wezenlijke inhoud wordt? En hoe kun je beslissen zonder dat je in goede verbinding staat met je inwoners? Ik voel de behoefte om af te koelen en ga daarom maar gauw terug naar het vasteland waar ik weer verbinding voel…..even Reinier van Zutphen bellen, hij beleefde ook iets soortgelijks. Volgende keer verder’.

(Burgermans, inwoner)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter