Mening
U zegt het maar: invasie van Canadese ganzen

‘Of we er blij mee moeten zijn, laat ik in het midden. Feit is dat er in onze gemeente enorm veel Canadese ganzen aanwezig zijn. Ze zijn veelal in grote groepen te vinden op locaties met water in de buurt. Tijdens mijn wandeling door Voorburg zie ik ze vaak in de weilanden bij Molen de Vlieger. Op de foto is te zien dat er hier tientallen bij elkaar staan; het zijn zowel volwassen vogels als hun jongen. Ook in het Sijtwendepark zijn vaak grote groepen ganzen te vinden. Elk jaar worden daar enkele nesten gebouwd. Per koppel worden 4-7 eieren gelegd over een periode van zo’n 9 dagen. Het vrouwtje broedt deze gedurende 26-27 dagen uit, waarbij het mannetje de wacht houdt. De jongen komen ongeveer tegelijk uit het ei en verlaten als familie na een dag het nest. Vaak zie je meerdere families met een hele stoet jonkies bij elkaar lopen. Na anderhalf tot twee maanden zijn de jongen vliegvlug. Sommige eieren komen niet uit. Vandaag zag ik er een liggen in het Sijtwendepark. Op wandelpaden veroorzaakt de flinke hoeveelheid poep die ze produceren enige overlast. Echter, na een fikse regenbui is alles weer schoon en kunnen wandelaars er weer zorgeloos lopen’.

(Marian Turkesteen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter