Activiteiten
Voorschoten tijdens en na het beleg van Leiden

In Museum Voorschoten is vanaf 10 juli een tentoonstelling te zien over Voorschoten tijdens het beleg en ontzet van Leiden. Op 3 oktober is het 450 jaar geleden dat Leiden werd bevrijd van de Spaanse belegeraars. Dat feit wordt in de hele regio herdacht.

De Tachtigjarige Oorlog was in volle gang. De strijd ging om de bevrijding van de Nederlanden van de Spaanse overheersing, maar het was ook een godsdienstoorlog. Leiden had partij gekozen voor de prins van Oranje, en werd belegerd door de Spaanse troepen. Het beleg van Leiden had niet alleen voor de stad, maar ook voor de dorpen eromheen, waaronder Voorschoten, grote gevolgen. Kerken en andere gebouwen werden verwoest, het bouwland was onbruikbaar. Voorschoten was versterkt, en tussen het dorp en de stad waren op strategische plaatsen schansen gebouwd. Om Leiden te ontzetten werd het land onder water gezet. Ten slotte, op 3 oktober 1574, brachten de geuzen volgens het verhaal haring en wittebrood de stad binnen.

De expositie gaat over het dorp Voorschoten tijdens en na het beleg van Leiden. De tentoonstelling wordt op zaterdagmorgen 13 juli officieel geopend door de burgemeesters van Voorschoten en Leiden. Het museum is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag en dinsdag. Adres: Voorstraat 17 Voorschoten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter