Nieuws
CDA: Vitale wijkverenigingen essentieel

Vitale wijkverenigingen zijn essentieel voor de gemeente. Dat stelt CDA-gemeenteraadslid Jorrit Koster na een bijeenkomst van zijn partij met bestuurders van wijkverenigingen, georganiseerd door de BurgerKrachtCentrale. ,,Voor het CDA zijn vitale wijkverenigingen onmisbaar in een sterke samenleving, dus is het logisch dat we als lokale partij met onze wijkverenigingen in gesprek gaan”, aldus Koster.

In het gesprek kwamen veel thema’s aan bod: financiële uitdagingen van wijkverenigingen, communicatie met de gemeente, uitdagingen met het werven van vrijwilligers en het betrekken van jongere generaties. Het is duidelijk dat wijkverenigingen actief willen zijn in de samenleving en op zoek zijn naar een gemeente die ze daarbij faciliteert en ondersteunt. ,,Wijkverenigingen en de gemeente kunnen zo veel voor elkaar betekenen. Juist daarom moet die samenwerking tussen beiden goed lopen”, geeft Koster aan.

,,Wijkverenigingen zijn autonoom en hebben veel expertise in huis. Daarmee kunnen ze bij veel thema’s een waardevolle bijdrage leveren aan de ambities van de gemeente, maar dat moeten ze wel kunnen doen vanuit hun autonome rol. Wij vinden het dan ook jammer dat de wijkverenigingen in het gesprek aangeven nog niet structureel betrokken te worden in gemeentelijk beleid, terwijl zij juist feilloos weten wat er speelt in hun wijk.”

Verder geven de wijkverenigingen aan dat ze het financieel moeilijk hebben. ,,Daarom wil het CDA dat de gemeente meedenkt hoe wijkverenigingen meer leden en vrijwilligers kan aantrekken, bijvoorbeeld door te kijken naar hoe vrijwilligers worden gewaardeerd in de gemeente.” Daarnaast vindt het CDA het cruciaal dat de gemeente in gesprek gaat met wijkverenigingen, niet alleen vanuit de behoefte van de gemeente maar ook vanuit de behoefte van wijkverenigingen. ,,Stel vanuit oprechte interesse de vraag hoe het met wijkverenigingen gaat, dat zou al heel veel betekenen.”

,,Wij zien dat de gemeente er financieel goed voorstaat, maar dat er niet veel ruimte is voor nieuwe structurele uitgaven. We moeten dan ook samen met de wijkverenigingen kijken hoe we de eigen inkomsten van wijkverenigingen kunnen versterken. Alle beetjes helpen en wijkverenigingen zijn wel van essentieel belang binnen onze gemeente”, concludeert Koster.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter