Vanaf zaterdag 17 augustus opent kasteel Duivenvoorde gedurende een week de zolders van het slot, die dienen als kunstdepot. Daarnaast is het appartement in de zuidvleugel van her kasteel dat nog tot 2019 bewoond werd door de freule Schimmelpenninck van der Oye, te bezichtigen. Dit alles tijdens een 75 minuten durende rondleiding. Alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
Waar in andere buitenhuizen en kastelen het personeel ‘downstairs’ woonde en sliep, was dat op Kasteel Duivenvoorde juist ‘upstairs’: op de enorme zolders. De traditie was dat zij allen hun naam achterlieten in de houten balken. Op een deel van de zolders is nog te zien waar het personeel bivakkeerde in kleine ruimtes, een groot contrast met de voorname en elegante ruimtes beneden. De rondleiding start in de oude personeelskeuken en voert van daar richting de zolders. Met voorwerpen en historische kostuums wordt een beeld gegeven van hoe het leven toen moet zijn geweest voor het legertje hardwerkende bedienden.
Kasteel Duivenvoorde is bijna achthonderd jaar lang bewoond geweest. In de zuidvleugel van het huis werd in de jaren 1960 voor de freule Schimmelpenninck van der Oye een appartement ingericht. In de huidige Schimmelpenninck Kamer had zij haar slaapkamer, mét een prachtig uitzicht op de tuinen. Het oude goudleren behang, de familieportretten en de imposante haardpartijen steken af tegen de soms winderige zolders waar het personeel verbleef.
De kunstdepots van Kasteel Duivenvoorde bevinden zich eveneens op de zolders en de rondleiding gaat ook hier langs. In de depots liggen verschillende bijzondere objecten uit de collectie opgeslagen. De prachtige verzameling schelpen bijvoorbeeld, een echte ‘girafpiano’ en de unieke schelpencollectie van kasteelvrouwe Henriette.