Nieuws
Wethouder kort op jeugdhulp

Wethouder Jeffrey Keus kort op de jeugdhulp: 600.000 euro in 2025 oplopend naar 2,1 miljoen euro in 2028. Hij noemt de besparingen in een brief aan de gemeenteraad geen doel maar een middel om beweging te krijgen in de jeugdhulp. Inmiddels krijgt 1 op de 7 kinderen een vorm van jeugdhulp. De kosten stijgen jaar op jaar. Dit jaar weer met bijna 2 miljoen euro.

Regionaal valt er per 2026 zestig miljoen euro weg uit de rijksfinanciering van jeugdhulp. Regionaal kan er 25 miljoen euro worden bespaard, de rest moet van de gemeenten komen. Voor Leidschendam-Voorburg is dat 2,5 miljoen euro. Regionaal wordt ingezet op het terugdringen van lichte vormen van jeugdhulp en een kortere duur van jeugdhulp. In 2027 moet dat voor Leidschendam-Voorburg 494.000 euro aan kosten schelen.

Over de lokale aanpak stelt Keus dat het gaat om een ‘wicked problem’; een complex, ongestructureerd probleem, dat de gemeente niet alleen kan aanpakken maar waarbij intensieve samenwerking met de maatschappelijke partners noodzakelijk is. Men hen is gesproken. Er wordt nu gewerkt aan een lokaal actieplan.

Het plan kent zes onderdelen:

= Verwijzers en de toegang: Afspraken maken met directe verwijzers en een toekomstbestendige lokale toegang tot jeugdhulp,

= Versterken pedagogische basis: het probleem moet dikwijls niet gezocht worden in het kind maar in zijn/haar context waar jeugdzorg niet het antwoord op is,

= Van individueel naar collectief: maatschappelijke problemen worden niet opgelost met individuele voorzieningen. Het college zet in op collectieve voorzieningen. Bijvoorbeeld door collectief in te zetten op mentale gezondheid in plaats van individuele trajecten,

= Normaliseren en afbakenen: Langs het fundamentele gesprek duiden wat (niet) normaal is en waarvoor hulp nodig is. Dat wordt afgebakend door aanpassing van de verordening jeugdhulp en de beleidsregels. Hierbij blijft altijd het belang van kind voorop staan,

= Lobby: kosten in de jeugdhulp die voortvloeien uit nieuwe eisen vanuit het Rijk horen ook thuis bij het Rijk,

= Onderzoeken budgetplafonds: onderzoeken hoe budgetplafonds hieraan kunnen bijdragen en of deze gehanteerd kunnen worden.

Voor het uitvoeren van het plan is wel 150.000 euro uitgetrokken.

‘Door schaarste moeten bewustere keuzes worden gemaakt welk kind geholpen is met jeugdzorg en waar – onderbouwd én in het belang van het kind – nee moet worden gezegd en/of iets anders moet worden aangeboden’, aldus Keus.

In 2030 wil Keus het gebruik van jeugdhulp terug hebben op het niveau van 2015. Het huidige stelsel is volgens de wethouder ‘onhoudbaar’. Binnen het stelsel zelf zit ook een prikkel om almaar omvangrijker te worden. Het moet anders en beter, aldus Keus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter