Nieuws
Actie nodig bij warmtenetwerken

Leidschendam-Voorburg moet samen met Delft, Rijswijk, Den Haag en Wassenaar een groot warmtenetwerk aanleggen; één van de zes die er in Zuid-Holland moeten komen. De urgentie is groot wil de doelstelling in 2050 klimaatneutraal zijn, gehaald worden. Nu staat de bouw van warmtenetwerken en de aansluiting daarop van woningen en bedrijven vrijwel stil. Een langere stilstand dreigt door uitblijvende wetgeving en gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Bij de warmtenetwerken betrokken bedrijven en instellingen bouwen nu al af.

Dat staat in het rapport Vlottrekken warmte in Zuid-Holland dat Tjerk Wagenaar in opdracht van het rijk, de provincie Zuid-Holland en de gemeenten in de provincie schreef. Wethouder Marcel Belt werkte er aan mee. De gemeente wijst tot nu toe een aansluiting op de warmteleiding Rijswijk – Leiden, die langs de A4 gaat lopen, af. Er is eerder wel gehint op een aansluiting van een Haags warmtenetwerk voor Mariahoeve. Zelf werkt de gemeente aan een warmtenetwerk in de Leidschendamse wijken Amstel/De Heuvel.

Zuid-Holland is zeer geschikt voor warmtenetwerken vanwege aanwezige aardwarmte en restwarmte uit de Rotterdamse haven, zo schrijft Wagenaar. De provincie zou de helft van de nationale behoefte aan duurzame warmte kunnen dekken.

In het rapport is ervan uitgegaan dat de helft van de woningen in de provincie over gaat op warmtegebruik alsmede 3000 hectare aan bedrijven en 3000 hectare glastuinbouw. Investeringen in de warmtenetwerken gaan 30 tot 40 miljard euro kosten. Daarnaast is 12 miljard euro nodig om de ‘onrendabele top’ af te dekken.

Voor een aansluiting op een warmtenetwerk is per woning tussen 16.000 en 24.000 euro nodig, afhankelijk van de ligging van de woning en de bebouwing in de omgeving. Door voorfinanciering kunnen een deel van die kosten bespaard worden. Er blijft echter tussen 5700 en 17.300 euro over. Die zal het rijk moeten financieren; bewoners hebben daar het geld niet voor. De jaarlijkse lasten worden becijferd op 2000 tot 2700 euro.

Inwoners en ondernemers zullen een aanbod moeten krijgen dat zo aantrekkelijk is dat zij het eigenlijk niet kunnen weigeren, staat in het stuk. Nu zijn individuele maatregelen goedkoper dan collectieve. Dus komen initiatieven voor warmtenetwerken niet van de grond. Er is ook onvoldoende vraag naar warmte. In heel Nederland worden jaarlijks maar 15.000 woningen op warmtenetwerken aangesloten.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com