Mening
Blog: Dromen zijn bedrog

Op 29 mei van dit jaar maakte de gemeente bekend dat men Voorburg Noord-noord – een deel van de gemeente waar nog niemand van had gehoord – grootschalig wilde gaan opknappen. Na enig gepuzzel werd duidelijk om welk gebied het eigenlijk ging: de bebouwing tussen Laan van Nieuw Oosteinde, Van Arembergelaan, Koningin Wilhelminalaan en Van Alphenstraat.

Aanzet vormde de vervanging van de riolen in dit deel van de gemeente. Omdat de straten dan toch open moesten kon er meteen werk gemaakt worden van andere zaken. Zoals: meer groen, herinrichten parkeerruimte, meer plekken om fietsen neer te zetten, meer speelplekken, herinrichting Van Fauckenbergeplein tot ontmoetingsplek, herinrichten Van de Wateringelaan zodat daar minder hard gereden wordt.

Voor alle werken werd 3,7 miljoen euro vrijgemaakt, zo gaf de gemeente aan. Later bleek dat het feitelijk om 10,7 miljoen euro gaat. Het verschil wordt gedekt uit andere begrotingsposten en subsidies. Gesteld werd dat alles in 2027 klaar zou zijn.

Mooi, zou een reactie kunnen zijn, start dan maar. Maar zo hadden ze het om het Raadhuis niet bedacht. Samen met buurtbewoners, ondernemers en woningcorporaties dienden alle thema’s nader uitgewerkt te worden. Er diende gebruik gemaakt te worden van de denkkracht en ervaringen van de mensen die in de buurt wonen en werken, aldus verantwoordelijk wethouder Marcel Belt.

Waar dat toe leidt blijkt nu uit een zogenoemd ‘Dromenboek’. Met als subtitel ‘Hoe de straat er volgens de buurt uit moet zien’. Het geheel is gebaseerd op 20 straatinterviews, vier bijeenkomsten, vijf straatgesprekken en een online enquête. De enquête werd door 91 mensen ingevuld; aan alle andere activiteiten deden 270 mensen mee. Per mail werden 22 ‘dromen’ doorgezonden.

De uitkomsten leveren geen enkele verrassing op. Iedereen wil een groene, nette en veilige buurt met genoeg fiets- en parkeerruimte, ruimte voor natuur en samen zijn plus minder autoverkeer. Een resultaat dat zonder twijfel elders in de gemeente exact hetzelfde zou zijn bij een bevraging van bewoners. Daarvoor had het Dromenboek niet gemaakt hoeven te worden.

De uitkomsten zijn bovendien ‘gestuurd’ op basis van de intenties van de gemeente zelf. Zo kregen belangstellenden een bord voor hun neus waarop ze door middel van het plaatsen van een prikker bij suggestieve idyllische foto’s (niet gemaakt in Voorburg-Noord noord) konden aangeven wat ze in hun straat wilden. Slogans bij de foto’s: veilige straat; groen, bomen en planten; fietsparkeren; autoparkeren; (natuurlijk) spelen; ruimte voor water en bloemen; ontmoeten en rusten; bewegen en gezondheid; kunst en beleving; makkelijk doorheen verplaatsen.

Ra, ra waar kiest men dan voor? De veilige straat en het groen. Op afstand gevolgd door fietsparkeren (foto laat een fietsenberging in een tuin zien), autoparkeren, natuurlijk spelen, ruimte voor water en bloemen, ontmoeten en rusten. Nader commentaar overbodig. Een kind dan de was doen.

Dat koffiebar Blend One en Wrkshop (werkruimte) als favoriete plekken uit het geheel kwamen geeft een inzicht in de deelnemers aan de interviews, bijeenkomsten, gesprekken en invullers van de enquête: niet de traditionele bewoners van Voorburg-Noord doch nieuwe wijkbewoners van elders. Twintigers en dertigers, leef- en loopbaanplanners gericht op hun ideale wereld.

En wie zijn er verantwoordelijk voor al deze dromerij? ‘The lab of thought’ gemeente Leidschendam-Voorburg alsmede het Dromenlab ‘powered by’ De Plannenmakers. Waarom ze op het Raadhuis in deze Engels hanteren, is een raadsel. Klinkt zeker beter. Gewichtiger vooral. Overigens is er al een organisatie met die naam maar die doet alleen in ‘mobility’. De Plannenmakers zijn een Stichting, gehuisvest in Leeuwarden. Lekker dichtbij. Goed voor de reiskosten. Zij zijn ook de enige die aan dit project verdienen. Meerdere tienduizenden euro’s.

Met de ‘input’ van ‘betrokken buurtpartners’, zoals het wordt geformuleerd, kan nu gestart worden aan het maken van een buurtvisie. Over die visie zou medio 2025 een besluit genomen moeten worden. Dan volgen schets-, voorlopig- en definitief ontwerp. In 2026 voorbereiden en aanbesteden. Uitvoering in 2027 en 2028.

Er zit dus al vertraging in het geheel. De kosten stijgen ongetwijfeld ook. En waarom? De gemeente wil iets; de bewoners, daartoe keurig begeleid dan wel verleid, ’toevallig’ ook. Het komt er allemaal zo uit te zien als men op het Raadhuis heeft bedacht. Dromen of geen dromen. Vraag dat ook maar eens aan de omwonenden van winkelcentrum Julianabaan in Voorburg. Die mochten jaren terug ook meedromen. Ze, die dromen, kwamen echter niet uit. Zoals het gezegde luidt: dromen zijn bedrog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com