De Koningin Julianalaan Voorburg wordt in winkelcentrum Julianabaan afgesloten voor doorgaand verkeer. De afsluiting komt bij de kruising met de Marcellus Emantslaan/Frans Mortelmansstraat. Vanaf de andere kant wordt de Koningin Julianalaan afgesloten bij de kruising met Boutensstraat/Uhlenbeckstraat.
Dat blijkt uit de plannen voor een herontwikkeling van het winkelcentrum. Het parkeren op het Koningin Julianaplein wordt beperkt tot het deel voor de winkels op de nummers 1 tot en met 10. Deze parkeerplaatsen zijn alleen bereikbaar vanaf de kruising Boutensstraat/Uhlenbeckstraat.
Zoals Vlietnieuws al berichtte verdwijnen de tien kiosken rond het plein en richting Frans Mortelmansstraat. Daarvoor komen twee ‘kioskgebouwen’ in de plaats: 1 gebouw met 1500 vierkante meter winkelruimte ter hoogte van de winkels nummers 20 – 26 (Verbakel tot Etos), en een tweede (750 vierkante meter winkelruimte) bij het plein voor de HEMA/AH. In dit tweede gebouw zijn ‘verszaken’ gedacht.
Het grotere kioskgebouw wordt neergezet op het deel van het Koningin Julianaplein waar de doorgaande weg en een aantal parkeerplaatsen wegvallen. Het kleinere kan neergezet worden op het deel van de Konigin Julianalaan dat straks niet bereden wordt, tussen het plein en de Jumbo.
In vergelijking met het oppervlak van de tien kiosken komt er in beide gebouwen tezamen ongeveer 1000 vierkante meter extra winkelruimte.
Door het afsluiten van de Koningin Julianalaan tussen beide kruisingen ontstaat een voetgangersgebied dat ook een deel van het Koningin Julianaplein gaat omvatten. Hier is ook vergroening door het plaatsen van bomen voorzien. Door het voetgangersgebied gaat wel een fietspad lopen dat beide afgesloten delen van de Koningin Julianalaan verbindt. Het pad gaat ook dienen ter bevoorrading van de winkels in de twee kioskgebouwen.
Bij de ingekrompen parkeergelegenheid op het Koningin Julianaplein is ook een bewaakte fietsenstalling met 100 plekken voorzien. Het wegvallen van de parkeerplaatsen moet met name opgevangen worden door het aan te leggen parkeerdek op de nieuwe AH supermarkt die, zoals eerder bekend werd, op de plek van de huidige bibliotheek moet komen. De AH kan daar ook 340 vierkante meter groter worden dan nu het geval is.
Bij de plannen zijn drie varianten afgevallen:
= Variant 1: Nieuwbouw met bibliotheek op huidige locatie met uitbreiding tot 2400 m2. Geen tot nauwelijks ruimte voor aanvullende sociaal-culturele functies; Herinrichting bestaande openbare gebieden (met handhaving bestaande parkeergebieden) met vergroening waar mogelijk; Verbeteren verkeersveiligheid door kleinschalige ingrepen, de verkeersstructuur blijft ongewijzigd; Geen toevoeging woningen en Huis van Verhalen; Opknappen winkelgebied op basis van Beeldkwaliteitsplan, door eigenaren vastgoed en winkeliers. Viel af wegens: Gebrek aan ambities (onvoldoende toekomstbestendig en risico op leegstand in de toekomst); Financieel ingrijpend voor een minimale verbetering; Onvoldoende draagvlak bij college, gemeenteraad en vastgoedeigenaren wegens gebrek aan ambities,
= Variant 2: omvat twee ontwikkelingslocaties: rondom de huidige bibliotheek/Albert Heijn en op het Koningin Julianaplein; Aanzienlijke bebouwing van het Koningin Julianaplein met een multifunctioneel levendig gebouw (3300-4000 m²) inclusief winkels, kiosken en een Huis van Verhalen. Meer dan 200 nieuwbouwappartementen gepland, verdeeld over de twee ontwikkel locaties; Verkeerskundige knip voor betere doorstroming en veiligheid; Een parkeergarage onder het plein voor 220 voertuigen en 80 extra parkeerplaatsen op het parkeerdek boven de Albert Heijn; Sloop nieuwbouw van de kiosken verspreid over het gebied; Verbetering van de openbare ruimte met terrassen, fonteinen, bomen en een veilige fietsroute. Viel af wegens: Een (te) grote investering voor het gebied met vele afhankelijkheden en risico’s; Onvoldoende draagvlak bij vastgoedeigenaren, winkeliers en klankbordgroep voor het toevoegen van woningen, een Huis van Verhalen en de daarvoor benodigde ondergrondse parkeergarages; Onvoldoende draagvlak bij verschillende vastgoedeigenaren voor het plaatsen van een nieuw volume op het Koningin Julianaplein,
= Variant 3: omvat twee ontwikkelingslocaties: rondom de huidige bibliotheek/Albert Heijn en op het Koningin Julianaplein; aanzienlijke bebouwing van het Koningin Julianaplein met een multifunctioneel gebouw inclusief winkels, kiosken en een bibliotheek van 2400 m2. Hier is geen plek voor een Huis van Verhalen; Meer dan 200 nieuwbouwappartementen gepland, verdeeld over de twee ontwikkel locaties; Verkeerskundige knip voor betere doorstroming en veiligheid; Een parkeergarage onder het plein voor 220 voertuigen en 80 extra parkeerplaatsen op het parkeerdek boven de Albert Heijn; Sloop nieuwbouw van de kiosken verspreid over het gebied; Verbetering van de openbare ruimte met terrassen, fonteinen, bomen en een veilige fietsroute. Viel af wegens: Een (te) grote investering voor het gebied met vele afhankelijkheden en risico’s; Onvoldoende draagvlak bij vastgoedeigenaren, winkeliers en klankbordgroep voor het toevoegen van woningen en de daarvoor benodigde ondergrondse parkeergarages; Onvoldoende draagvlak bij verschillende vastgoedeigenaren voor het plaatsen van een nieuw volume op het Koningin Julianaplein.