Nieuws
Jeugdgezondheidszorg bespaart miljarden

De 433 miljoen euro die gemeenten, waaronder Leidschendam-Voorburg, jaarlijks uitgeven aan jeugdgezondheidszorg (JGZ, 0-18 jaar) leveren elders besparingen op van 5,6 miljard euro. Dat stelt de Stichting JGZ Zuid-Holland west in het rapport ‘Impact JGZ. Hoe JGZ bijdraagt aan gezonde generaties’. Leidschendam-Voorburg valt onder Zuid-Holland west.

JGZ is belast met gezondheidsonderzoeken, vaccinaties, opvoedsteun en gezondheidsvoorlichting. Men runt consultatiebureaus en regelt schoolartsen. Daarnaast heeft men als aanvullende taken een rol bij programma’s als: kansrijke start (eerste 1000 dagen), kind naar gezond gewicht, nationaal preventieakkoord (alcohol, roken, obesitas), nationaal programma leefbaarheid en veiligheid, samenwerking onderwijs/zorg/jeugd, alliantie kinderarmoe, mentale gezondheid (tegen eenzaamheid), hervormingsagenda jeugd.

De Stichting heeft aan dat JGZ een grote impact heeft op onderwijs, zorg, welzijn en rechtshandhaving. Op al die terreinen kan fors bespaard worden door een goede jeugdgezondheidszorg.

In de toekomst wil de Stichting zich nog meer richten op preventief jeugdbeleid en het versterken van de pedagogische basis. Er moeten ook meer activiteiten komen gericht op specifieke doelgroepen. Lokaal moet de aanwezigheid op scholen, kinderdagverblijven en andere sociale centra vergroot worden. De focus moet daarbij liggen op: ouders en leefomgeving; problemen in het gezin; de meest kwetsbare jeugdigen en gezinnen; hulp en steun vanuit vrij toegankelijke voorzieningen. Data moeten gebruikt worden om het welzijn van mensen in kwetsbare situaties te verbeteren.

Gemeenten kunnen van elkaar leren welke maatregelen wel en niet werken. Het goede moet men dan kunnen overnemen. Bovendien wil de Stichting ook in actie komen als niet alle 8 aangesloten gemeenten het willen doch een kleinere groep.

De Stichting waarschuwt tegen besparingen. Dat is leuk voor de korte termijn doch levert op langere termijn veel meer schade op. Ook het korten op aanvullende taken wijst men af. Die aanvullende taken leveren geld op om de basistaken overeind te kunnen houden.

In het rapport staat dat er door corona een afname is van weerbaarheid en draagkracht. De vraag naar hulp en steun stijgt. Door de individualisering en digitalisering heeft 30 tot 40 procent van de jeugdigen aanhechtingsproblemen. Dat gaat straks ook over op hun kinderen, zo waarschuwt de Stichting.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com