De woningcorporaties in deze regio, waaronder Vidomes en Wooninvest die in Leidschendam-Voorburg actief zijn, komen in de periode tot 2035 8,6 miljard euro te kort om te voldoen aan eerder met het rijk gemaakte afspraken over te realiseren sociale- en middeldure woningen.
Dat blijkt uit een brief van Sociale verhuurders Haaglanden (SVH) aan de gemeenteraad. Het tekort in de regio Haaglanden, Rotterdam en Midden Holland is het hoogste van all corporaties in Nederland. Die komen tezamen 24 miljard euro te kort.
Volgens SVH investeert de rijksoverheid al jaren niet meer in de realisatie van goedkope woningen. Inmiddels staan er in de regio Haaglanden 200.000 mensen ingeschreven die op zoek zijn naar een goedkope woning.
SVH stelt dat de rijksoverheid de woningcorporaties als commerciële bedrijven ziet bij de belastingaanslag (Vennootschapsbelasting en de AntiTax Avoidance Directive). Tegelijk wordt er een maximum gesteld aan de jaarlijkse huurverhoging. Dit jaar is dat 4,5 procent. De corporaties kunnen echter alleen aan extra geld komen via de huur of collectieve financiering (lees: de rijksoverheid).
De briefschrijvers roepen de gemeenteraadsleden op om met hen de strijd voor meer geld aan te gaan. Zij verwijzen daarbij ook naar een rapport ‘Opgaven en middelen corporatiesector in balans’ uitgebracht door het ministerie van volkshuisvesting. Daarin staan een groot aantal maatregelen die de corporaties in financiële zin kunnen helpen:
= verlagen van de verhuurdersheffing,
= stabiliseren van de verhuurdersheffing,
= het mogen inzetten van geld dat corporaties met commerciële activiteiten binnen krijgen voor sociale woningbouw,
= verkoop van de 125.000 dure woningen (meer dan 300.000 euro waard) die corporaties nog hebben waarbij de middelen gebruikt worden voor de realisatie van ruim 180.000 sociale woningen,
= de noodzaak tot bouw van sociale woningen beperken door: verlagen inkomensgrens, bouw meer goedkope koopwoningen, opzeggen huurcontract bij te hoog inkomen,
= besparingen op energieuitgaven verrekenen in de huur,
= huurverhoging met een percentage boven inflatie,
= inkomensafhankelijke huurverhogingen,
= regionale subsidies en projectsteun.
In 2022 maakten de corporaties met het rijk een zogenoemde nationale prestatieafspraak. Die voorzag voor de periode 2022-2030 in 250.000 sociale woningen en 50.000 middeldure. De realisatie staat nu voor de periode tot 2035 op 128.500 sociale woningen en bijna 34.000 middeldure.