De coalitie trekt 8,5 miljoen euro uit om met ingang van 2026 maatschappelijke activiteiten te subsidiëren. Het geld wordt volgens een nieuw systeem verstrekt aan organisaties. Het geheel komt in de plaats van de zogenoemde ‘subsidietafels’ die niet bleken te werken en dus zijn afgeschaft.
Het nieuwe systeem is vastgelegd in de Subsidieregeling maatschappelijke subsidies zo heeft wethouder Philip van Veller bekend gemaakt. Het totale budget is 200.000 euro lager dan nu het geval is.
In het nieuwe systeem bestaan zeven thema’s Actief burgerschap (490.000 euro), Fysiek en mentaal fit (2,1 miljoen euro), Meedoen (1,3 miljoen), Mogelijk maken (28.000), Ontmoeten en ontwikkelen (985.000), Samen redzaam (2,3 miljoen), Sterke pedagogische basis (1,3 miljoen).
Organisaties kunnen solo of samen een subsidie bij de gemeente aanvragen. Als er meerdere aanvragers zijn voor hetzelfde dan krijgt de best scorende organisatie als eerste subsidie.
Volgens Van Veller is het nieuwe systeem effectiever en efficiënter dan de subsidietafels omdat:
= basisactiviteiten gescheiden worden van andere activiteiten,
= activiteiten per jaar of over meerdere jaren subsidie kunnen krijgen,
= activiteiten gebundeld kunnen worden naar beleidsonderdelen,
= de samenwerking tussen organisaties wordt bevorderd door de gebundelde activiteiten waarbij één organisatie als ‘penvoerder’ optreedt,
= er een budget per activiteit is.
De wethouder heeft besloten een aantal zaken die via de subsidietafels liepen vanaf 2026 direct uit de begroting te financieren. Dat is onder andere de subsidie voor de bibliotheek en de Voedselbank. De subsidie die organisaties vroeger kregen voor de huur van gemeentepanden gaat ook via de begroting lopen.
Afhankelijk van de subsidiehoogte moeten organisaties tussentijds aan de gemeente rapporteren. Een bijstelling van de subsidie kan elke twee jaar. Een verantwoording over de besteding vindt per steekproef of middels een inhoudelijk verslag plaats. Wijzigingen in landelijk, regionaal of lokaal beleid werken meteen door de het nieuwe systeem.
Onder ‘Actief burgerschap’ vallen mantelzorg en vrijwilligerswerk. Onder ‘Fysiek en mentaal fit’ vallen samenwerking eerste lijn gezondheidszorg en sociaal domein, geestelijke gezondheidszorg, preventie, sport&bewegen. Onder ‘Meedoen’ vallen financiële zelfredzaamheid, inburgering, laaggeletterdheid en participatie. Onder ‘Mogelijk maken’ de sociale kaart.
Onder ‘Ontmoeten en ontwikkeling’ vallen persoonlijke groei, brede school, culturele educatie, ontmoetingsplekken senioren, wijkactiviteiten. Onder ‘Samen redzaam’ vallen inclusie, ‘maatjes’, ouderenondersteuning, samenlevingsopbouw. Onder ‘Sterke pedagogische basis’ vallen jeugd gezondheidszorg, ‘op school’, opvoedondersteuning, relatieproblematiek.
In het systeem van subsidietafels – er waren er vijf – stelde de gemeente thema’s vast met een totaal budget. Organisaties die activiteiten voor zo’n thema aanboden moesten daarna onderling bepalen wie wat mocht doen tegen hoeveel geld. Het systeem werd gedomineerd door grote professionele organisaties. Kleintjes, die vaak nieuwe ideeën hadden, kwamen er niet aan te pas.