De toestand bij de verdeling van sociale woningen door woningcorporaties wordt steeds schrijnender. De wachttijd is in tien jaar van 33 naar 74 maanden bestegen. Ook voor mensen die met spoed een woning nodig hebben is het uitzichtloos. Ook zij wachten zo’n 4 jaar. In de regio Haaglanden staan nu 200.000 woningzoekenden ingeschreven. Dat aantal stijgt terwijl de sociale woningbouw vrijwel is stilgevallen.
Dat hebben gemeenteraadsleden te horen gekregen bij een presentatie over woonruimteverdeling door Maarten Vos, vertegenwoordiger van Sociale verhuurders Haaglanden (SVH), een bundeling van de woningcorporaties in deze regio. Van de 200.000 ingeschrevenen zoeken er 90.000 actief naar een woning. Per woning komen er gemiddeld 360 reacties, soms wel 1200. De rest van de ingeschrevenen deed dat uit voorzorg of zoekt al niet meer.
Leidschendam-Voorburg kent 2900 woningzoekenden. Per jaar verhuren de corporaties 450 woningen. Daarvan is 38 procent voor inwoners van de gemeente. Van alle woningzoekenden in de gemeente wil 6 procent er blijven wonen.
Van alle corporatiewoningen wordt de helft met voorrang vergeven aan bijzondere groepen zoals noodgevallen (buiten eigen schuld in een levensontwrichtende situatie gekomen), statushouders (asielzoekers die mogen blijven), mensen die uit zorginstellingen komen dan wel op grond van regionale/lokale regels. De rest wordt verdeeld op grond van inschrijving als woningzoekende.
De woningcorporaties willen in 2026 komen met voorstellen om het systeem van woonruimteverdeling te wijzigen. Daarvoor zijn er drie opties: het hele systeem veranderen; wijzigingen binnen het systeem; betere communicatie en dienstverlening naar woningzoekenden/ingeschrevenen.
Zo wordt er bekeken of woningen verloten kan helpen. Een andere optie is woningzoekenden die actief zoeken belonen door hen sneller aan een woning te helpen. Het behouden van de inschrijfduur bij het vinden van een woning is ook een mogelijkheid (komt men later niet weer onderaan te staan) net als invoering van een ‘spijtoptie’: als men een gevonden woning toch niet goed vindt kan men met behoud van rechten weer terug in het systeem opgenomen worden.
‘Maar eigenlijk moeten er gewoon meer woningen komen’, aldus Maarten Vos.