Er dreigen bezuinigingen bij de brandweer. De negen gemeenten die bij de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) zijn aangesloten, waaronder Leidschendam-Voorburg, willen komend jaar 6,2 procent bij de organisatie bezuinigen. Dat gaat ten koste van personeel, gebouwen en voertuigen.
Dat blijkt uit een VRH-studie over de bezuinigingen. VRH werkt met een budget van zo’n 118 miljoen euro. De bijdrage van Leidschendam-Voorburg is 7,4 miljoen euro. VRH betreft brandweer, meldkamer ambulances en de organisatie van geneeskundige hulpverlening. In 2023 behandelde VRH (gebied met 1,2 miljoen inwoners) bijna 15.000 ‘incidenten’, daarvan 1050 in Leidschendam-Voorburg.
Volgens de VRH-studie hebben bezuinigingen een direct effect op de veiligheid. Bovendien ontstaat er meer werkdruk voor het personeel. De vraag wordt opgeworpen of er überhaupt wel bezuinigd moet worden. De gemeenten willen dat omdat zij met ingang van komend jaar minder geld van het rijk krijgen.
Sinds 2010 is er al diverse malen bezuinigd bij VRH: vacaturestop, sluiten kazerne Mariahoeve, tien procent op alle uitgaven, bevolkingsgroei per gemeente leidt nog maar voor 25 procent tot een hogere bijdrage aan VRH, gemaakte winst terug naar gemeenten, overhead met 5 procent omlaag.
De studie geeft aan dat verder korten alleen nog kan in het ‘primaire’ proces: personeel (vacaturestop/ontslagen), gebouwen (sluiten kazernes), voertuigen. Opgemerkt wordt dat het bezuinigen op personeel in Nederland niet binnen een jaar lukt. Daarnaast zijn er ook extra uitgaven voor verduurzaming en voor de NAVO-top in juni in Den Haag.
Door scherper begroten en een bestemmingsreserve te gebruiken is een bezuiniging van 4 procent haalbaar. Dat is echter éénmalig terwijl er blijvend bezuinigd zou moeten worden. Andere opties zijn het toch weer volledig verwerken van bevolkingsgroei in de gemeentelijke bijdrage aan VRH alsmede het anders regelen van piket- en overige diensten.
In een bijlage van de begroting Leidschendam-Voorburg voor de periode 2025-2028 staat: ‘De VRH gaat scenario’s ontwikkelen voor bezuinigingsvoorstellen die nodig zijn vanwege de mogelijk financieel krappe tijden in 2026 en volgende jaren. De aanvullende bezuinigingen op de VRH kunnen niet zonder merkbare gevolgen worden doorgevoerd. Het raakt met name de brandweerzorg, die op dit moment al onder druk staat. Het vraagt scherpe keuzes die samen met de gemeenten in Haaglanden op zorgvuldige en doordachte manier moeten worden gemaakt. Belangrijk is dat de slagkracht en veiligheid van de hulpverleners vooropstaat in het belang van de veiligheid van de inwoners’.