B&W willen de schuldhulpverlening aan inwoners met financiële problemen opvoeren. Daar wordt echter minder geld voor beschikbaar gesteld. Het budget gaat van 1,2 miljoen euro dit jaar omlaag naar 1,1 miljoen in 2028. Dat blijkt uit het Beleidsplan schuldhulpverlening 2025-2028 dat wethouder Philip van Veller heeft uitgebracht.
Het beleid zoals dat de afgelopen jaren is gevoerd wordt niet gewijzigd, aldus de wethouder. Er komen ook geen nieuwe voorzieningen. Het bestaande wordt alleen ‘aangescherpt’. De tijd dat het duurt voordat mensen echt geholpen zijn moet korter; het beleid om financiële problemen bij inwoners te voorkomen moet zich meer gaan richten op doelgroepen.
In 2023 kreeg de gemeente 3814 signalen over financiële problemen bij inwoners. De schuldhulpverlening behandelde 264 ‘dossiers’ per maand. Men deed daar gemiddeld 8,8 maanden over. De gemiddelde schuld per ‘geval’ was 37.400 euro. Het aantal signalen, dossiers en intakegesprekken lag hoger dan in 2022.
Van Veller noemt vier pijlers voor het beleid:
1. Kwalitatieve dienstverlening: Een toegankelijk, begrijpelijk en bekend hulpaanbod waar iedereen gebruik van kan maken; Kwalitatief aanbod gericht op langdurige hulp; Hulp sluit aan op de behoeften en onderdelen van hulp zijn op elkaar afgestemd,
2. Preventie: Het doel hiervan is om geldproblemen te voorkomen. In de periode 2025-2028 ligt de focus op kwetsbare doelgroepen, namelijk jongeren, inwoners die de Nederlandse taal niet goed kunnen lezen en schrijven, en ondernemers,
3. Vroegsignalering: Voorkomen dat betalingsachterstanden uitmonden in problematische schulden. Het doel om meer vroegsignalen persoonlijk op te pakken en om meer inwoners door te verwijzen naar passende hulp; Voorkomen van uithuiszettingen,
4. Curatie (hulp bieden) en nazorg: streven om de doorlooptijden verkorten, in alle mogelijke gevallen saneringskredieten inzetten, waarmee we rust creëren in de situatie van de inwoner.
Voor een toegankelijk, begrijpelijk en bekend hulpaanbod stelt de gemeente een communicatieplan op. Communicatie tijdens life-events is daar een onderdeel van. Om de kwaliteit van het hulpaanbod te verhogen wordt het Startpunt Geldzaken ingeschakeld. Binnen het hulpaanbod zelf bekijkt de gemeente de mogelijkheid om preventief budgetbeheer aan te bieden. Financiële educatie wordt gericht op jongeren, ondernemers en kwetsbare doelgroepen. Er komt meer voorlichting aan ondernemers over de schuldhulpverlening van de gemeente.
Bij het beleid werkt de gemeente samen met Kwadraad, Woej en stichting Arm-in-Arm (Schuldhulpmaatjes).