De gemeente zette maandag een stuk op de eigen website refererend aan een herdenking die vorige week zaterdag in Stompwijk plaats vond. Tachtig jaar geleden maakte daar een geallieerde bommenwerper een noodlanding. Bij een actie van de Britse RAF om het toestel te vernietigen vielen vijf burger doden, en twee burger gewonden.
Ter plekke staat al sinds 2005 een monument. Bij de jaarlijkse dodenherdenking is dat door burgemeester en wethouders stelselmatig overgeslagen. Er waren alleen bezoeken aan de monumenten in Voorburg en Leidschendam. Dit jaar herdenkt de gemeente ineens 80 jaar bevrijding daar waar 75 en dan 100 jaar logisch zou zijn. En in dat kader kwam plots de gebeurtenis in Stompwijk weer boven water. Die werd opgenomen in de gemeentelijke herdenkingsplannen.
De gemeente zelf had echter part noch deel aan de herdenking. Die werd georganiseerd door bewoners van Stompwijk, zoals zij aangaven in een video van lokale omroep Midvliet ( https://youtu.be/4eV_Yk32kYk ). Dat de gemeente de attentie opeist via een bericht op de eigen website ( https://www.lv.nl/ingetogen-herdenking-neergekomen-bommenwerper-jolly-duck ) geeft mij dan ook een nare bijsmaak.
Het bericht klopt bovendien niet. Gesteld wordt dat er drie burgemeesters waren: uit Leidschendam-Voorburg, Zoeterwoude en Zoetermeer. Kletskoek. De enige burgemeester was Michel Bezuijen uit Zoetermeer. Leidschendam-Voorburg deed het met wethouder Astrid van Eekelen, Zoeterwoude met wethouder Moniek van Sandick. Dat die twee voor de gelegenheid de burgemeestersketting om hadden gedaan, doet niet ter zake.
Hoe dan ook, dat de gebeurtenis uit 1945 de nodige aandacht kreeg is mooi en terecht. Alleen zo niet gemeente. Waarbij ik dan maar even over het hoofd zie dat je ook op de zaterdag zelf aandacht aan de herdenking kunt geven, als je het kennelijk zo belangrijk vindt. Of, nog beter, al voor de betrokken dag. Zodat nog meer belangstellenden de kans hebben aanwezig te zijn.
(A.G.)