Het moeilijkste aan het schrijven van de maandelijkse ‘Een andere blik’ is de selectie van een onderwerp. Er gebeuren in het college van B&W en de gemeenteraad zoveel bijzondere dingen dat het soms moeilijk kiezen is.
Laat ik positief beginnen. Het college heeft geleerd van de absurde brief die het stuurde aan de gemeenteraad in het dossier recreatiewoningen Vlietland over het bestemmingsplan en de positie van de gemeente en de provincie daarbij. In die brief werden onder andere privaat- en publiekrecht vermengd. Het college kreeg vervolgens een stevige tik op zijn vingers van de toenmalige Commissaris van de Koning. En ziet: in één van de laatste brieven in dit dossier is het besef ingedaald dat privaat- en publiekrecht verschillend zijn. Hulde! Nu alleen nog weg met dat plan.
Verbazingwekkend daarentegen is hoe de gemeenteraad op de media in onze gemeente reageert. Het medialandschap is hier nogal pluriform. Men zit of met de navelstreng vast aan de gemeente of de redactie wordt altijd aangesproken ‘door tientallen verontruste bewoners’ of men beperkt zich tot Stompwijk of er wordt alleen aandacht aan onze gemeente besteed als er echt niks meer over Den Haag valt te vertellen.
Verder is er voor het college van B&W en de gemeenteraad dit vervelende Vlietnieuws waar de vinger steeds op de zere plek wordt gelegd. Er schijnen zelfs fracties te zijn die Vlietnieuws boycotten. Ik zou zeggen: pas daarmee op. Als de politiek zich gaat bezighouden met wat journalistiek is en wat niet, dan begeeft men zich op glad ijs. De journalistiek is geen slaafse spreekbuis van de politiek. De journalistiek heeft als doel de politiek scherp te houden.
Neem het verboden gewogen stemmen in de commissies van de gemeenteraad. Vlietnieuws berichtte hier als eerste over en de gemeenteraad heeft moeten toegeven dat gewogen stemmen inderdaad niet mag.
In mijn vorige ‘Een andere blik’ ging het over 12 gebeurtenissen die dit jaar vermoedelijk/vrijwel zeker gaan plaatsvinden. Eén daarvan was dat in de tweede helft van dit jaar VVD of GBLV voor de bus wordt gegooid door respectievelijk GBLV of VVD om zich te profileren voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026. Misschien heeft het eerste zetje al plaatsgevonden met het dossier vergunningparkeren in de wijken rond de Mall. Het college kreeg daarvoor allerminst de handen op elkaar in de commissievergadering. Een vraagpunt daar betrof de financiële onderbouwing en de hoogte van de leges (de tarieven).
Bijzonder, want je zou verwachten dat in het college zeker de wethouder Financiën (VVD) daar juist gespitst op is en zijn collega (GBLV) had behoed om dit voorstel door te sturen. Zo te zien niet. Dus stak zijn collega zonder eerst naar links en rechts te kijken de weg over naar de commissieparkeerplaats en keek vol in de koplampen van de bus. Of was zijn rotsvaste geloof ‘dat wat je ook naar de gemeenteraad stuurt, de coalitie toch wel akkoord gaat’? Die tijd lijkt voorbij. Voor je het weet word je weggesleept.
In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.
(Frank Rozenberg, Maart2026@hotmail.com)