Wethouder Jeffrey Keus kan de doelstellingen die hij heeft opgenomen in het Actieplan Verkeersveiligheid 2025-2028 niet waarmaken. De bestuurder heeft de benodigde gegevens om te kunnen nagaan of die doelstellingen zijn gehaald niet.
Als doelstellingen noemt wethouder Keus: over de periode 2025-2028 moeten er gemiddeld minder verkeersslachtoffers en minder ongevallen met kwetsbare verkeersdeelnemers zijn dan gemiddeld over de periode 2019-2024.
In het actieplan en de bijlagen staan echter alleen cijfers tot en met 2022 (plan) en 2023 (bijlage). Een gemiddelde over de periode 2019-2024 is derhalve niet voor handen. Zonder die basis kan ook niet worden nagegaan of de doelstellingen voor de periode 2025-2028 zijn gehaald.
Geconfronteerd met de ontbrekende cijfers ter onderbouwing van de geformuleerde doelstellingen verwijst een woordvoerster van de wethouder naar cijfers van SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) Op basis van die cijfers berekent de gemeente een gemiddelde over de periode 2019-2024. ‘Die cijfers zijn ook voorhanden’, aldus de woordvoerster.
Op de vraag waarom die dan niet in het plan dan wel de bijlage staan luidt de reactie: ‘Bijlage E met de ongevallencijfers geeft inzicht in de noodzaak voor het opstellen van een actieplan verkeersveiligheid en laat zien dat de landelijke trend ook in onze gemeente zichtbaar is. De cijfers alleen zijn echter niet leidend voor het uitwerken van de verschillende uitvoeringplannen. Er wordt namelijk uitgegaan van een risico gestuurde aanpak aangevuld met gegevens van inwonersparticipatie en andere statistieken over de verschillende wegen’.
‘Bijlage E is dan ook niet de enige basis voor de evaluatie van het genoemde actiepunt. Daarvoor wordt ook uitgegaan van een bron waar cijfers vanaf 2019 beschikbaar zijn. Het SWOV beschikt over deze gegevens en deze zijn openbaar. Ze kunnen worden opgevraagd. Daarmee is straks de evaluatie volkomen transparant’. De SWOV-cijfers gaan niet verder dan 2023, zo constateerde de redactie.