Stroomnetbeheerder Stedin wil twee nieuwe electriciteitsstations bouwen in Leidschendam-Voorburg; zogenoemde 25/10 KV-stations. Eén is er voorzien in de buurt van station Mariahoeve, de tweede in Leidschendam-Oost, richting Voorschoten. De bouw is nodig nu het stroomnet vol zit; niet alleen bij Stedin maar ook bij Tennet (hoogspanningsnetwerk).
Dat blijkt uit een brief van Stedin aan B&W van Den Haag. Stedin meldt daarin het vol zijn van het netwerk voor twee stations in Leidschendam-Voorburg; welke wordt niet aangegeven. In de gemeente heeft Stedin drie stations: Voorburg-Noord bij Utrechtsebaan, Boutensstraat Voorburg en Noordsingel Leidschendam. In Den Haag en Rijswijk gaat het om zeven stations waarvan de maximale capaciteit nu is bereikt. Netuitbreidingen voorziet Stedin pas voor de periode tussen 2034 en 2036 gereed zijn.
Stedin meldt dat de vraag naar stroom door kleinverbruikers stijgt. Dat komt door woningbouw, duurzaam verwarmen en het opladen van elektrische auto’s. Die trend zal de komende jaren doorgaan.
‘Door deze ontwikkeling zien wij een sterk stijgende vraag naar elektriciteit voornamelijk tijdens piekmomenten in de wintermaanden – november tot en met maart – tussen 07:00 en 11:00 maar vooral tussen 16.00 en 21.00 uur. Het elektriciteitsnet raakt daarmee sneller vol dan de netbeheerders het kunnen uitbreiden. Vooralsnog is de verwachting dat wij de toename in vraag van kleinverbruikers kunnen blijven faciliteren’, stelt Stedin.
‘Bij het ene elektriciteitsstation komen de grenzen van het net eerder in zicht dan bij het andere station. In het congestiemanagementonderzoek onderzoeken wij dat nader en concretiseren we welke maatregelen er genomen kunnen en moeten worden om de betrouwbaarheid van het net te borgen’.
Aanvragen van grootverbruikklanten komen op een wachtlijst te staan. Zij krijgen pas ‘vermogen’ als er ruimte is op zowel de netten van TenneT als Stedin. Netuitbreidingen van het regionale net naar verwachting gereed tussen 2034 en 2036.
Om de knelpunten op het regionale net voor het gebied Leidschendam-Voorburg en Den Haag Mariahoeve op te lossen, realiseert Stedin twee nieuwe elektriciteitsstations en de aanleg van een bijbehorend 10kV middenspanningsnet. Deze uitbreiding is naar verwachting gereed in 2034.
‘Totdat de netuitbreidingen gereed zijn, kan door congestiemanagement extra transportcapaciteit op het net beschikbaar komen. In ons onderzoek gaan we na of grootverbruikers, die al een zware elektriciteitsaansluiting hebben, kunnen helpen het elektriciteitsnet op piekmomenten te ontlasten. Dit kan door op gezette momenten, veel minder of geen elektriciteit te gebruiken. Of door een batterij te gebruiken tijdens piekmomenten’.
‘Deze flexibiliteit is in eerste instantie nodig om de betrouwbaarheid van de energievoorziening te blijven borgen. Hier doen we de komende maanden onderzoek naar en roepen organisaties en bedrijven in het gebied op om, tegen een vergoeding van de netbeheerder, flexibiliteit aan te bieden. Wij streven ernaar het onderzoek naar congestiemanagement in december 2025 af te ronden’.
‘Hoewel de congestie vooralsnog geen gevolgen heeft voor huishoudens en kleine bedrijven, roepen we klein- en grootverbruikers op om hun energieverbruik bewuster in te plannen buiten de piekmomenten. De piekmomenten zijn voornamelijk in de wintermaanden tussen 16.00 en 21.00 uur. Door het energieverbruik buiten deze spitstijden af te stemmen, wordt de piekbelasting op het stroomnet verminderd’.
‘Het is belangrijk dat uw gemeente en de netbeheerders intensief samenwerken rondom de vergunningsverlening, het efficiënt benutten van de beschikbare netcapaciteit en de netplanning. Wij zijn in nauw overleg om onder andere de ruimtelijke procedures zo snel mogelijk te doorlopen. Ook is het belangrijk om de partijen en bedrijven in uw gemeente mee te nemen in de gevolgen van de congestie en het belang van samenwerking’.