B&W vragen de gemeenteraad positief te adviseren over de komst van een opvang voor 200 asielzoekers in het Holiday Inn-hotel, Stationsplein 8 Voorburg. Het advies is nodig aangezien het een ‘buitenplanse’ ontwikkeling betreft; de opvang staat niet in het geldende omgevingsplan. Vanavond beraadslaagt de gemeenteraad er over.
Een paar weken terug werd de zaak in een commissie van de gemeenteraad besproken. Dit op verzoek van coalitiepartij VVD en oppositiepartij CDA. Voornaam onderdeel daarbij: in hoeverre strookt de opvang met het criterium Evenwichtige toedeling van functies aan locaties (ETFAL) uit het omgevingsplan? ETFAL betekent dat er een balans bestaat tussen verschillende functies die locaties binnen een gebied kunnen vervullen.
Verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer meldt de gemeenteraad nu: ‘Daarbij is van belang dat de reikwijdte van de beoordeling aan het criterium van een ETFAL bepaald wordt door de mate waarin wordt afgeweken van het vigerende omgevingsplan. In het geval van Stationsplein 8 laat het omgevingsplan het gebruik van het pand en de gronden toe voor een hotel met een omvang van meer dan 10 bedden. Het omgevingsplan voorziet niet in een bovengrens aan het aantal kamers of bedden.
De beoogde nieuwe (tijdelijke) functie van het pand is opvang van maximaal 200 asielzoekers, wat ruimtelijk gezien vergelijkbaar is met een bijzondere woonfunctie. De toets aan het criterium van een ETFAL mag uitsluitend betrekking hebben op de effecten en impact van het verschil tussen de bestaande, in het omgevingsplan verankerde, hotelfunctie (met als referentiesituatie een omvang van 125 kamers/maximaal 500 bedden) en de beoogde nieuwe (tijdelijke) functie. Voor de beoordeling aan de hand van ETFAL mag niet worden uitgegaan van een (fictieve) blanco situatie, waarin het bestaande en in het omgevingsplan verankerde hotel met de daarbij behorende impact op de fysieke leefomgeving buiten beschouwing wordt gelaten.
De ETFAL is door het college getoetst en op basis hiervan is geconcludeerd dat de beoogde gebruikswijziging in overeenstemming is met dit toetsingscriterium. Wel dient de tijdelijkheid van de gebruikswijziging onderstreept te worden om na afloop van de opvang de hotelfunctie te herstellen. Aandacht wordt gevraagd om een buitenruimte voor het verblijf te bieden en dient de goede lijn van communicatie met de omwonenden doorgezet te worden.
Gelet op de uitkomsten van deze beoordeling aan de hand van het criterium ETFAL, maar ook de wijze waarop de gemeenteraad tot nu toe betrokken is bij de voorbereiding van deze opvanglocatie, meent het college dat de raad een positief advies kan geven over de gewenste functiewijziging resp. de aanvraag om omgevingsvergunning’.
In een apart stuk stelt zij: ‘Het college (respectievelijk de raad) is formeel alleen bevoegd om een oordeel te geven over de toedeling van functies aan locaties en de effecten daarvan binnen het grondgebied van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dat beperkt de mogelijkheden om de opvang aan de Regulusweg in Den Haag in de ETFAL te beoordelen.
Daarnaast is het zo dat de omvang van de afwijking van het vigerende Omgevingsplan bepaalt hoe uitgebreid de beoordeling in de ETFAL kan zijn. Op grond van het ‘Omgevingsplan gemeente Leidschendam-Voorburg’ is Stationsplein 8 aangewezen voor de functie Horeca t/m maximaal categorie 2. Hieronder valt onder meer het bestaande hotel, met een omvang van 125 kamers en een capaciteit van maximaal 500 bedden. Die 500 bedden kunnen bezet worden door een niet op voorhand vast te leggen mix van gasten, die (in theorie) ook zou kunnen bestaan uit bijvoorbeeld 500 seizoenarbeiders.
De beoogde (tijdelijke) opvang van 200 asielzoekers is functioneel in strijd met de horecafunctie. Daarom is een BOPA-procedure nodig. De opvang wordt echter binnen de bestaande omvang/capaciteit van het hotel gefaciliteerd. Het gebouw wordt niet uitgebreid om deze opvangfunctie te verwezenlijken, de BOPA gaat slechts over de functiewijziging.
De ETFAL-beoordeling zal zich dus moeten beperken tot de extra impact op de fysieke leefomgeving van het ‘vervangen’ van een deel van de hotelcapaciteit door de opvang van asielzoekers. In die beoordeling is de aanwezigheid van de opvang Regulusweg niet of nauwelijks relevant. De extra impact van de vervanging van een deel van de hotelcapaciteit door een (tijdelijke) opvangfunctie zal immers objectief bezien, al of niet in relatie tot de opvang Regulusweg, in de fysieke leefomgeving niet of nauwelijks te duiden zijn. Eind 2025 verhuist de opvang aan de Regulusweg naar de Saturnusstraat te Den Haag’.