De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om statushouders (asielzoekers die mogen blijven) tijdelijk in het kantoorpand Van Ruysdaellaan 41-69 te huisvesten. Dat heeft wethouder Bianca Bremer bekend gemaakt.
De gemeente moet voor 1 juli nog 242 statushouders van een woning voorzien. Al enige tijd lukt het de gemeente niet het vereiste aantal statushouders onder te brengen. Vandaar dat me onder verscherpt toezicht van de provincie is geplaatst.
Voor Van Ruysdaellaan 41-69 is sloop/nieuwbouw voorzien. Van Wijnen projectontwikkeling wil er 147 appartementen, een zorginstelling, kantoorruimten en een parkeerkelder realiseren.
Omwonenden zijn het niet met de plannen eens en hebben een zaak bij de Raad van State aangespannen. Die wordt waarschijnlijk pas over zo’n twee jaar behandeld vanwege werkachterstanden bij de Raad.
Volgens B&W kan nu gekeken worden naar een tijdelijke invulling van het pand. De eigenaar heeft aangegeven dat hij het pand in de tussentijd graag beschikbaar wil stellen als tijdelijke doorstroomlocatie voor statushouders.
De gemeente start nu een onderzoek om te beoordelen of het realiseren van een doorstroomlocatie mogelijk is. Daarbij wordt gekeken naar het aantal te huisvesten bewoners, de gebruikstermijn van het pand, financiën en programma van eisen, zodat er een weloverwogen beslissing genomen kan worden.
Het haalbaarheidsonderzoek is naar verwachting voor de zomer afgerond, aldus Bremer. Over de huisvesting van de 242 statushouders vóór 1 juli zegt zij verder niets.
Omwonenden kregen een brief over het haalbaarheidsonderzoek. Wanneer duidelijk is of er een doorstroomlocatie komt wordt er een inloopavond georganiseerd.
In de brief aan omwonenden staat onder meer: ‘De woningnood is hoog, daarom zet de gemeente bij voorkeur in op definitieve woningbouw. Wanneer woningbouw vertraging oploopt, zoals bij het woningbouwproject bij de Van Ruysdaellaan waar hoger beroep is ingesteld bij de Raad van State, wordt er gekeken naar een tijdelijke invulling. De eigenaar van de Van Ruysdaellaan 41-69 heeft aangegeven bij de gemeente dat hij het pand in de tussentijd graag beschikbaar wil stellen als tijdelijke doorstroomlocatie voor statushouders.
De gemeente start nu een onderzoek om te beoordelen of het realiseren van een doorstroomlocatie mogelijk is. Daarbij wordt gekeken naar de financiën, programma van eisen, aantal te huisvesten bewoners en de gebruikstermijn van het pand, zodat er een weloverwogen beslissing genomen kan worden. Het haalbaarheidsonderzoek is naar verwachting voor de zomer afgerond.
U krijgt een brief over de uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek. Wanneer duidelijk is of er een doorstroomlocatie komt, wordt er een inloopavond georganiseerd. Heeft u nu al vragen? Stel deze via http://www.lv.nl/contact onder vermelding van doorstroomlocatie’.