De gemeente gaat misbruik en oneigenlijk gebruik van subsidies en uitkeringen harder aanpakken. Dat blijkt uit een nota van wethouder Philip van Veller. Het huidige beleid stamt uit 2010. Bij misbruik gaat het om onjuiste informatie die de betrokkene verstrekt; bij oneigenlijk gebruik om bewuste handelingen.
Op de site van de gemeente komt een meldpunt waar inwoners en ondernemers anoniem een vermoeden van misbruik en/of oneigenlijk gebruik kunnen melden. De gemeente zal ten onrechte verkregen bedragen altijd terugvorderen.
Bij gevallen tot 5000 euro wordt gekozen voor een correctief gesprek. Tussen 5000 en 25.000 euro beslist het afdelingshoofd over te nemen maatregelen. Tussen 25.000 en 100.000 euro beslist de directeur. Er wordt altijd aangifte gedaan. Bij gevallen boven 100.000 euro beslissen B&W. In deze gevallen wordt ook de gemeenteraad geïnformeerd.
Hoe groot het probleem is, meldt de wethouder niet. Ook niet wat het nieuwe beleid kan opleveren. Wel zegt hij dat er maar beperkt geld is voor het beleid en dat te stringent optreden kan leiden tot hoge administratiekosten, vertraging in de behandeling van aanvragen en een afname van het maatschappelijk draagvlak (vertrouwen in gemeente, bescherming privacy, dienstverlening).
Het beleid bestaat uit preventieve maatregelen, signalering, sancties en bestuurlijke opzet/controle. Er zijn ‘harde’ controlemaatregelen en ‘zachte’. Bij deze laatste gaat het vooral om gedrag, motivatie en loyaliteit van de eigen ambtenaren. Harde controlemaatregelen zijn onder meer functiescheiding, vier ogen principe, digitale systemen, documentatie en periodieke controles.