Mening
Blog: Er gebeuren rare dingen (4)

B&W vragen de gemeenteraad om de bouw van een nieuwe woonwijk in de weilanden bij Stompwijk te blokkeren. En de gemeenteraad, tenminste een commissie daaruit, wil er niet over praten.

Waar gaat het over? Op 11 februari zonden B&W een brief aan de gemeenteraad met de vraag om een verzoek tot wijziging van het omgevingsplan voor percelen tussen Stompwijkseweg 18c en 20c af te wijzen.

Het verzoek tot wijziging was gekomen van Teksson Projecten. De agrarische bestemming moest omgezet worden in wonen. En diende een hele woonwijk te verrijzen.

Nu is er in Stompwijk, doch ook in de hele gemeente, behoefte aan meer woningen. Dus hoezo afwijzen? En waarom deden B&W dat zelf dan niet?

In de brief aan de gemeenteraad beriep wethouder Bianca Bremer (GBLV) zich op de stelling dat het een verzoek uit 2024 tot wijziging van het toen nog bestaande bestemmingsplan betrof. En het wijzigen van zo’n plan is een bevoegdheid van de gemeenteraad, aldus de bestuurder.

Tegelijk gaf ze echter aan dat het plan van Teksson strijdig is met provinciaal en gemeentelijk beleid. Bij de provincie gaat het om de bescherming van groene gebieden rond de steden. Bij de gemeente om het niet bouwen in buitengebied en het afbreuk doen aan de waarden van dat gebied.

De wethouder had de initiatiefnemer zulks toch gewoon kunnen laten weten? Kennelijk wilde ze echter de ‘backing’ van de gemeenteraad. Doch die sprak in een commissievergadering niet eens over de zaak. Op voorstel van Guus Beek (VVD) werd de brief zonder discussie doorgezonden naar de gemeenteraad. Als ‘hamerstuk’.

Volgens het raadslid was er geen discussie nodig omdat er in het betrokken gebied niet gebouwd mag worden. En omdat in overleg met de Stompwijkers zelf wel wordt bepaald waar eventueel toch woningbouw zou kunnen.

Nu is er al langer sprake van grondspeculaties in en rond Stompwijk. Jaren geleden werden boeren massaal benaderd om hun grond te verkopen. In 2023 boden allerlei ‘bedrijven’ plots gronden rond Stompwijk aan onder het mom ‘dit is een prima belegging want er gaat binnenkort op gebouwd worden’. Dit noopte de gemeente er destijds toe een waarschuwing te doen uitgaan dat er helemaal geen bouwplannen waren.

Teksson is een éénmansbedrijf uit Den Haag (ZHB-hoven 44). In 2014 opgericht als ingenieursbedrijf, later doorgegaan in vastgoedontwikkeling. Volgens de Kamer van Koophandel (KvK) is men actief in de sectoren: ingenieurs en technisch ontwerp/advies, projectontwikkeling, burger- en utiliteitsbouw. Het is een vennootschap onder firma waaronder tevens Fresh sushi 2 go valt.

Hoe deze onderneming een hele woonwijk uit de grond wil stampen is onduidelijk. Over de financiën staat er niets in de registers van de KvK. Men spreekt echter wel over gronden in het buitengebied van Stompwijk (Stompwijkseweg 18C en 20C); gronden die niet van Teksson zijn doch van De Stoof Vastgoed Leidschendam (18C) en LandSight b.v. uit Den Bosch (20C).

Feit is dat er in en rond Stompwijk behoefte is aan woningen. Voor de bouw worden drie plekken genoemd: in de dorpskern nabij de Van Santhorststraat, in de Westeinderpolder (tussen de kern en A4) en op de plek waar nu het sportpark Meerhorst (Stompwijk’92) ligt.

Het bebouwen van het sportpark zou betekenen dat de gemeente Stompwijk’92 een nieuwe gelijkwaardige locatie moet aanbieden. Dat kost miljoenen terwijl er aan de andere kant sprake is van kapitaalvernietiging (oude sportpark). Nabij de Van Santhorststraat, aan de Nieuwe Vaart, is weinig ruimte. Het aantal woningen dat er kan komen is daarmee gering.

Rest de Westeinderpolder. ‘Toevallig’ het gebied waar ontwikkelaar WDevelop enkele jaren geleden onderzoek naar deed, inclusief een brainstormsessie met Stompwijker. Dit in navolging op de bouw van 34 woningen aan de Westeinderweg. De Westeinderpolder is ook het gebied waar in de ogen van ChristenUnie de 222 recreatiewoningen zouden moeten komen die nu in natuur- en recreatiegebied Vlietland zijn gepland. Een alternatief dat de provincie waardevol genoeg acht nader te onderzoeken.

WDevelop kwam voort uit de boedel van Schouten holding b.v., ook bekend als Bouw- en aannemersbedrijf Schouten, en Schouten b.v.; een bedrijf dat 90 procent van alle bouw in de gemeente verzorgde en prima relaties in het Raadhuis had. Een deel van de bouwprojecten werd overgenomen door Niersman bouw, ontwikkeling, vastgoed; een onderneming die ook actief is in Stompwijk (bouwplan Dr. van Noortstraat).

Het lijkt erop dat het plan-Teksson niet in dit straatje paste. Alleen wilden B&W dat kennelijk niet op eigen houtje ‘beslissen’. De verantwoordelijkheid werd strategisch bij de gemeenteraad gelegd. Krijgt die de Zwarte Piet.

Eens kijken wat er gebeurt als Teksson vergunning aanvraagt voor de bouw van enkele woningen in plaats van een hele woonwijk. Tenslotte zijn er in en rond Stompwijk genoeg voorbeelden waarbij dat wel werd toegestaan. Ondanks een andere bestemming van de grond. Denk alleen al aan de villa’s die jaren terug vrijwel onder de wieken van de Stompwijkse molens verschenen. Er gebeuren rare dingen.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com