Op 21 april zonder B&W ‘werkafspraken’ met het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) inzake de opvang van asielzoekers in het Holiday Inn-hotel, Stationsplein Voorburg, op naar de gemeenteraad.
Gemeld werd dat er ook een ‘veiligheidsplan’ was gemaakt doch dat was geheim. Dit vanwege het feit dat er namen van personen instonden. B&W wilde zo hun privacy en veiligheid beschermen.
B&W verordonneerden tevens dat gemeenteraadsleden het stuk maar op twee avonden konden inzien: op 12 mei als er in een commissievergadering over zou worden gesproken, en op 27 mei als de gemeenteraad er over beslist.
Binnen vier dagen bleek het CDA het plan te hebben kunnen inzien. Volgens deze oppositiepartij hoefde het helemaal niet geheim te zijn want er stond niets opzienbarends in. In schriftelijke vragen vroeg men om openbaarmaking voor 9 mei.
CDA-gemeenteraadsleden konden het plan inzien na toestemming van de griffier. Die had daarover weer contact met B&W gezocht. De zogenoemde ‘agendacommissie’ van de gemeenteraad (het vroegere presidium) vond het geen goed idee als raadsleden pas op de dag dat zij over het plan moesten oordelen, het stuk konden raadplegen. Dan was er geen goede voorbereiding van het debat mogelijk.
B&W zagen dat uiteindelijk ook in. Sterker nog, het stuk werd op 8 mei stiekem openbaar gemaakt waarbij persoonsgegevens waren weggelaten. Stiekem omdat de vragen van het CDA formeel nog steeds niet van een antwoord zijn voorzien. Het stuk werd ‘gewoon’ aan de agenda van het commissieberaad van maandagavond (gisteren) toegevoegd.
Belangstellende journalisten kregen dat enkele uren voor het beraad te horen. Op een moment dat men al weken wachtte op gevraagde informatie. Verzoeken die op het Raadhuis aan dove mans oren waren gericht.
Nu het stuk er ligt blijkt er inderdaad niets nieuws in te staan. Alle onderdelen zijn eerder door verantwoordelijk wethouder Bianca Bremer beschreven, dan wel benoemd in eerdere vergaderingen met gemeenteraadsleden. 24 uur per dag beveiliging binnen; bijzondere opsporingsambtenaar (boa) en wijkagent buiten. Wat ze doen en hoe ze het doen staat er niet in.
Opvallend is wel dat daar waar de wethouder eerder sprak over een veiligheidsplan dat onder verantwoordelijkheid van burgemeester Martijn Vroom werd opgesteld, het stuk feitelijk is geschreven door de adjunct locatiemanager van het COA. Die er overigens met naam en toenaam in staat.
Het is een zeer algemeen verhaal dat de auteur zelf als volgt samen vat: ‘Gemeente, politie en het COA werken nauw samen om de veiligheid te borgen op de locatie en in de openbare ruimte. Het betreft zowel om de veiligheid van de bewoners van de COA-locatie als de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving en voor de omwonenden van Leidschendam-Voorburg. In dit plan staan de verantwoordelijkheden van de verschillende partners beschreven, mede als concrete afspraken en maatregelen met betrekking tot de veiligheid(sbeleving).
De meest prominente maatregel om de veiligheid te monitoren is het beleggen van een veiligheidsoverleg met de gemeente (onder andere adviseur Openbare orde en veiligheid, OOV en Handhaving) de politie en het COA (locatiemanager). In het eerste kwartaal, na ingebruikname, is er eens in de drie weken een overleg en vaker indien nodig. In overleg kan dit afgebouwd worden indien er geen bijzonderheden zijn. Als het gaat over de veiligheid op locatie zijn de belangrijkste werkafspraken vastgelegd in dit document. Er is ook een bedrijfsnoodplan en een cameraplan aanwezig op de opvanglocatie’.
O ja, dat is wel nieuw: er komen camera’s rond de opvang. En de bewoners krijgen een legitimatiepas. Je kunt ook niet zo maar het gebouw in. De toegang wordt gecontroleerd door mensen achter een balie. En de bewoners worden onderwezen in ‘gedragsregels’. Wel te verstaan: de Nederlandse.
Waar nu alle geheimzinnigheid voor nodig was? Kennelijk vonden betrokkenen het nodig ‘belangrijk’ te doen. Erg vertrouwenwekkend werkt dat niet. Laat staan geruststellend. Het roept eerder de vraag op: wat is er nog meer? Wat mogen wij niet weten?