Nieuws
Betalen voor ophaal grofvuil

Inwoners gaan betalen voor het door Avalex thuis ophalen van grof vuil. Dat heeft wethouder Marcel Belt aangekondigd. Hij sprak over een tarief van 13 euro. De maatregel scheelt de gemeente 600.000 tot 700.000 euro per jaar; kosten die de burgers via de afvalstoffenheffing ophoesten.

Belt deed zijn aankondiging in een overleg met gemeenteraadsleden over het afvalbeleid. De wethouder erkende dat het daarbij de verkeerde kant op gaat. De afvalkosten stijgen terwijl de duurzaamheidsdoelstellingen (minder restafval, meer scheiden) steeds verder uit het zicht verdwijnen. Dat is overigens een landelijke trend is sterk verstedelijkte gemeenten, zoals Leidschendam-Voorburg.

Behalve het betalen voor ophaal van grof vuil wil Belt ook in andere wijken dan Voorburg-Midden starten met een systeem waarbij inwoners geen container meer hebben voor restafval, doch dat zelf moeten wegbrengen naar ondergrondse containers (het nieuwe inzamelen).

In hoogbouw wil hij gaan werken met kleine GFT-bakjes voor de bewoners en GFT-containers onder in de flats die door bewoners met pasjes bedienbaar zijn. Om afvaldump tegen te gaan komt de wethouder met bestuurlijke dwang: de kosten van opruimen worden direct verhaald op de dumper.

Daarnaast start er een nieuwe communicatiecampagne om inwoners te wijzen op de noodzaak afval te scheiden. Daarnaast worden initiatieven ontplooid om scholen, sportverenigingen en individuele burgers nauwer bij het afvalprobleem te betrekken.

Belt keerde zich tegen de invoering van een tarief per kilo restafval (Diftar), waardoor inwoners die weinig aanbieden minder betalen. Zo’n systeem is er in geen enkele gemeente vergelijkbaar met Leidschendam-Voorburg, aldus de wethouder. Er worden wel proeven mee gedaan. Belt wil eerst de uitkomsten daarvan kennen, zo gaf hij aan.

ChristenUnie en CDA willen in de gemeenteraadsvergadering van eind mei toch met een motie komen voor het doen van een proef met Diftar in de gemeente. De coalitiepartijen VVD en GBLV zijn daar tegen, D66 wil net als de wethouder wachten op de uitkomsten van proeven elders.

Formeel moet de hoeveelheid restafval per inwoner naar 100 kilo per jaar. Die doelstelling had al bereikt moeten zijn. De hoeveelheid stijgt echter en ligt nu op 217 kilo. Van alle afval zou 75 procent gescheiden moeten worden. Dat ligt nu op 45 procent. Wethouder Belt gaf toe dat het ‘ontzettend lastig’ is de 100 kilo te halen.

Tijdens het beraad sprak niemand over nascheiding (inwoners doen restafval, plastic, metaal en drankverpakkingen één zak; de verwerker scheidt er grondstoffen uit, red.) dit terwijl de gemeente wel aandelen heeft in HVC dat aan nascheiding doet.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com