B&W gaan maatregelen nemen tegen vreemdparkeerders in Voorburg Noord. De zogenoemde venstertijden voor de blauwe zone worden daartoe aangepast. Ook wordt gekeken naar vergunningparkeren. Dat blijkt uit een brief van wethouder Marcel Belt aan de gemeenteraad.
Bij de vreemdparkeerders gaat het met name over mensen die in Den Haag wonen en werken. Den Haag kent betaalt parkeren. ‘De huidige blauwe zone is nu met name ingericht om tijdens kantoortijden vreemdparkeerders te weren en heeft venstertijden van maandag tot en met vrijdag van 8 tot en met 17 uur. Overlast van vreemdparkeerders is echter niet beperkt tot deze uren’, aldus Belt.
Andere maatregelen zijn:
= Om de druk op de openbare ruimte van autoparkeerplaatsen te beperken wordt een plan uitgewerkt om een maximum aantal ontheffingen dan wel vergunningen per huishouden uit te geven en het aantal te maximeren op buurtniveau,
= Parkeerplaats op eigen terrein: extra ontheffingen inperken bij huishoudens met een parkeerplaats op eigen terrein zodat de vrij te komen openbare ruimte anders benut kan worden,
= Terugdringen van het zogenaamde ‘Canadees parkeren’ (auto’s op het trottoir) om de trottoirs toegankelijk te houden voor minder validen en straten toegankelijk te houden voor vuilniswagens en brandweervoertuigen,
= Vergroten van het aantal deelauto’s. Eén deelauto heeft de potentie om tot 14 privéauto’s te vervangen. De gemeente gaat gesprekken voeren met deelmobiliteit- aanbieders om een gevarieerd en passend aanbod voor de buurt samen te stellen.
De wethouder kondigt verder aan dat het aantal fietsparkeerplaatsen wordt verhoogd door bij portiekwoningen fietsnietjes te plaatsen.
Belt heeft een Buurtvisie Voorburg Noord naar de gemeenteraad gezonden. In de wijk is nieuwe riolering nodig. Die werken worden aangegrepen om Voorburg-Noord ook opnieuw in te richten. Daartoe is de mening van buurtbewoners gepeild.
‘De noodzaak en gemeenschappelijke wens is om meer ruimte te creëren voor groen, bomen, waterberging en het vergroten van biodiversiteit; kortom voor het nemen van klimaatadaptieve maatregelen. Daarnaast zijn meer speel-, ontmoetings- en fietsparkeerplaatsen gewenst. Wanneer de voetganger en fietser meer ruimte krijgt, wordt een gezonde leefomgeving en de sociale cohesie vergroot’, zo meldt Belt.
‘De ambities van de bewoners en het college van B&W zijn hoog. Daarbij is er ook het realisme dat niet alles kan. Verandering van de openbare ruimte kan niet zonder keuzes. Om ruimte te maken voor wat gezamenlijk meer gewenst is, moeten de beschikbare ruimte herverdeeld en anders ingericht worden. Dit betekent tegelijkertijd ook dat er voor andere thema’s minder ruimte in het ontwerp mogelijk is’.
Hoofpunten voor de bewoners zijn vergroening, wandel- en fietsvriendelijke straten, meer speel- en beweegplekken, ontmoetingsplekken, een veilige/overzichtelijke/obstakelvrije inrichting.
‘De uitdaging ligt niet zozeer in wat er toegevoegd moet worden aan de buurt, maar in wat er weggelaten moet worden. Bij het maken van keuzes is het vaak moeilijk om los te laten wat er is. Een duidelijke uitleg en toelichting van deze keuzes is daarbij essentieel om het draagvlak in de buurt te creëren en te behouden. Om de haalbaarheid van de wensen en ambities te toetsen voeren we een aantal experimenten uit’, schrijft de wethouder.
Nadat de gemeenteraad de buurtvisie heeft geaccordeerd, gaat de gemeente met de buurtbewoners en ondernemers in gesprek om het ontwerp voor de inrichting van de openbare ruimte op te stellen. De buurtvisie vormt daarvoor het kader. B&W zullen het definitief ontwerp goedkeuren en ter informatie aanbieden aan de gemeenteraad. Realisatie is voor 2027-2028 voorzien.